Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Запис на първия концерт на СО на БНР от сезон 2020/2021 г.

Пианистът Дмитро Чони и диригентът Марк Кадин
Снимка: Здравко Петров

След принудителното няколкомесечно прекъсване, наложено заради пандемията от Covid-19, радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин отново се завръщат на сцената и подновяват своите традиционни срещи с публиката и слушателите.

Новият творчески сезон 2020/2021 се откри на 25 септември в столичната зала „България“ с програма, която предлага:
• българската премиера на творбата на Добринка Табакова „Дърво и стомана“;
• Третия клавирен концерт на Лудвиг ван Бетовен;
• Симфония №100 „Военна“ от Йозеф Хайдн.

Първият гост-солист беше талантливият украински пианист Дмитро Чони, който е носител на десетки награди.


Повече информация за концерта

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шерил Милнс в София

Шерил Милнс с покана към българските слушатели: "Здравейте, аз съм Шерил Милнс и ви каня на концерта тази неделя 22 май. Мисля че ще останете доволни и ще бъде много добро представление. Благодаря ви." Подобно на Николай Гяуров, който дебютира в МЕТ във „Фауст“ и Шерил Милнс се представя на най-престижната американска сцена в тази опера през 1965..

публикувано на 20.05.22 в 19:05
Кремена Николова-Оксенкруг

Кремена Оксенкруг: Моята музика е италианският барок от XVIII век

Любовта ѝ към музиката от най-ранна детска възраст я води в школата по музика в родния Сливен. По-късно тя усъвършенства майсторството си в музикалното училище в Бургас, както и в музикалните академии в София и във Венеция. Музикалната ѝ кариера я отвежда като солист и камерен изпълнител до подиумите в Италия, Франция, Испания, Белгия, Люксембург,..

публикувано на 20.05.22 в 13:05
Виолончелистът Андрей Йоница

Марк Кадин и радиосимфониците ви канят на "славянски празник" с музиката на Дворжак, Лядов и Георги Андреев

Броени дни преди 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, музикантите от Симфоничния оркестър на Българското национално радио отново ще зарадват своите почитатели с интересна и тематична програма. Дирижирани от Марк Кадин, под наслов "славянски празник" те ще изпълнят творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев. Солист ще бъде..

публикувано на 20.05.22 в 08:55

Фестивални предложения в Метроном

Ина Кънчева разказва за различните проекти, с които е ангажирана. Ще научите кои са избраните за стипендията "С усилия към звездите", за предстоящия фестивал "Културама", работата с Василена Серафимова, както и звукозаписните ѝ ангажименти и събитията в България. В звуковия файл може да чуете какво сподели певицата.

публикувано на 20.05.22 в 08:05
„Qalaq” на Jerusalem In My Heart

Вавилонска кула на тревогите

18:07. Привидно случайна поредица от числа, способна да претовари до самоунищожение синапсите на милионите ливанци, изгнаници в собствената си страна и по света. Подобно на застиналите часовници на Хирошима, точният час на взрива от четвърти август 2020 г. бележи крайната преломна точка в съзнанието на една нация, осеяно с безброй такива. Точката, в..

публикувано на 19.05.22 в 18:45