Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Стара Загора операта прелива летния сезон в есенен на закрито

Снимка: operasz.bg

Със спектакъл на балета „Дон Кихот“ на Минкус започва новият балетен сезон на 1 октомври. За това събитие е поканен премиер-солистът на Виенската държавна опера Денис Черевичко.

Оперният сезон ще започне на 23 октомври с нова постановка на „Отело“ на Верди, а в централните партии ще пеят Камен Чанев, Таня Иванова, Александър Крунев.

Театърът гостува на фестивала „Софийски музикални седмици“ на 29 септември с българска премиера на двете камерни опери на Албена Врачанска „Любов и ревност“, които през декември миналата година бяха играни в Люксембург.

„Според мен в сегашната ситуация ще има глътка въздух за този жанр, който у нас не се радват на голям зрителски интерес. Наблюдавам и афишите са световните театри. Ние подготвяме за месец януари една камерна опера на Нино Рота „Двамата срамежливци“, а през май месец две едноактни опера на Димитър Тъпков. В края на сезона ще възобновим „Телефонът“ и „Медиумът“ на Джанкарло Меноти. Работим в тази насока с голямо удоволствие“ - каза директорът на операта Огнян Драганов.

На 6 октомври в НДК старозагорци ще представят друго свое заглавие – френската голяма опера „Африканката“ на Майербер. Декорите и костюмите са от Дойче опер Берлин. С този спектакъл беше открит миналата година Фестивалът на оперното и балетно изкуство, а за постановката пристигна нашата световноизвестна режисьорка Вера Немирова. Гостуването в София трябваше да се осъществи още през март, но беше отложено заради пандемията. Ролите ще изпълнят Беса Лугичи, Ивайло Михайлов, Даниела Дякова, Ивайло Джуров, а на пулта ще бъде Ивайло Кринчев. Специална отстъпка за билетите има за ученици, студенти, пенсионери и организирани групи над 20 души.

И тази година с подкрепата на община Стара Загора ще има Фестивал на оперното и балетно изкуство, който ще бъде по-кратък и с по-малко събития, но отново ще има премиери, гостувания и съпътстваща програма. Той ще бъде открит на 27 ноември с „Бал с маски“ на Верди със специалното участие на известния баритон Желко Лучич, който пее по световните сцени. На 1 декември с „Норма“ на Белини ще гостува Белградската опера, постановката е на Джанкарло Дел Монако, който е поканен да гостува в Стара Загора. Ще има и балетна премиера „Спящата красавица“ на Чайковски, както и песенен рецитал на Ивайло Джуров, който ще изпълни цикъла „Зимен път“ на Шуберт на 4 декември.

Сред съпътстващите фестивални събития са откриването на паметна плоча на основателя на Старозагорската опера Златан Станчев, изложба за 80-годишнината на Александър Йосифов и филм за 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен, който представя постановката на операта „Фиделио“ на Вера Немирова, с която беше открита Пражката опера.

„Ние имахме щастието сега да оберем плодовете на това, което бяхме подготвили за миналата година. Премиерата на „Бал с маски“ беше предвидена за 27 март, а ще я осъществим сега. Почти изцяло беше изработен и балетът „Спящата красавица“. Имахме вече декорите за „Отело“… За догодина имаме готови декорите и костюмите за „Атила“, копродукция с италиански театър... Така през този сезон нашата публика ще види нещо ново, нещо оригинално“.

За постановката на „Атила“ на Верди през март са поканени режисьорът Енрико Стинкели и художникът на костюмите Салваторе Русо. Планират и постановка на балета „Дамата с камелиите“ вдъхновен от романа на Александър Дюма, както и на отложения мюзикъл „Парижката Света Богородица“ на Рикардо Кочанте.

За предстоящите спектакли на закрито ще бъдат продавани само около 190 места. Това е една четвърт от местата, но ръководството така е решило – зрителите да са през място и през ред, за да могат да бъдат и без маски в залата. За да могат да задоволят зрителския интерес предвиждат да отворят генералните репетиции. Не се притесняват за завръщането на публиката, защото според предварителните продажби вече има голям интерес към обявените оперни и балетни постановки. За традиционния новогодишен концерт на операта, който се радва винаги на голям интерес, предвиждат освен местата в залата да има и голям екран отвън, за да могат повече хора да присъстват на събитието.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкусителната Далила на Агнес Балтса

Това е едно от великите артистични достижения на прочутото мецосопрано в шедьовъра на Сен-Санс „Самсон и Далила“ – брилянтен запис за Philips от 1989 година. А партньорството им с Хосе Карерас наистина е за завист. Наричат ги идеалната сценична двойка – мечта за всеки диригент и режисьор! Сър Колин Дейвис ръководи Симфоничния оркестър на Баварското радио...

публикувано на 17.10.20 в 08:55
Явор Желев

Явор Желев – вдъхновеният артист и всеотдайният педагог

Почитателите на класическата музика и приятели на Националния радиосимфоничен оркестър отново ще имат удоволствието да се срещнат с любимите си музиканти чрез рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” в предаването „Български изпълнители” в петъчната вечер на 16 октомври в обичайния час преди полунощ. В това издание на предаването ще..

публикувано на 16.10.20 в 13:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2020 година

16 октомври 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Капричо в си бемол мажор BWV 992. 3.11 часа – Фридерик Шопен (1810-1849), Ноктюрно № 7 в до диез минор, oп. 27 № 1. 3.16 часа – Роберт Шуман (1810-1856), Крайслериана, oп. 16. 3.45 часа – Ракел Гарсия-Томáс (р. 1984), „Старият ми грамофон“ № 1. 3.56 часа – Дьорд Лигети (1923-2006), Етюди № 15..

публикувано на 16.10.20 в 10:05
Зефира Вълова

В „Метроном” – бароков концерт от фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща” в Пловдив

В информационно-музикалното предаване „Метроном” ще чуете ехо от пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща”, който бе първопроходникът в завръщането на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина за пандемията Covid-19. Ще излъчим концерта на Зефира Вълова – цигулка, Сабина Йорданова – бароков фагот..

публикувано на 15.10.20 в 13:22

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс

Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет Действащи лица: • Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран • Самсон, водач на юдеите – тенор • Върховен жрец – баритон • Абимелех, сатрап на Газа – бас • Старият юдеин – бас Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.) Първо действие Евреите са се събрали на..

публикувано на 15.10.20 в 13:14