Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Харчете, но пазете квитанциите

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани - необичайно е подобен съвет да дойде от организация като Международния валутен фонд, но точно това каза неговият директор Кристалина Георгиева, която преди година пое управлението на Фонда.

"Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат.  В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица. Трябваше бързо да осигурим мощен финансов ресурс и това беше направено:

12 трилиона долара - финансови мерки и поне 6 трилиона от централните банки - тези мерки означават спасение на световната икономика, нещо като финансов спасителен пояс.

В първите седмици на новите правила имах щастието да убедя 189-те страни членки да гарантират финансовата мощ на нашата институция и да осигурим 1 трилион долара на първата годишна среща. Това означава, че днес имаме капацитет да помогнем на онези, които имат нужда от финансова подкрепа.

Никога не сме правили толкова много за толкова кратко. Осигурихме финансова подкрепа за 81 държави - от тях една голяма част нямат достъп до финансови пазари. Ако не е Фондът, това би значело трагедия за милиони хора.


Каква и колко дълга трябва да е подкрепата за хората и бизнеса?

Подкрепата трябва да е толкова дълга, колкото трябва, за да излезе светът от здравната криза по решителен начин. Докато вирусът върлува, докато пандемията е с нас няма как да постигнем пълно възстановяване на икономиката и ние го виждаме. Данните показват, че положението е по-малко трагично, отколкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко трагично не значи, че сме добре, че сме минали от другата страна на кризата.

Затова съветваме правителствата да подкрепят своите граждани и те могат да го правят, защото в момента лихвените проценти са ниски, тоест има достъп до ликвидност, благодарение на решителните действия, които бяха предприети. Защото нуждата от подкрепа е голяма. Ние виждаме младите хора, които останаха без работа, виждаме последиците върху жените, виждаме, че там, където има бедност, тя се задълбочава.

Разбира се, това не може да продължи безкрайно, икономиката не може да остане прекалено дълго на изкуствено дишане, трябва да се търсят новите перспективи - икономиката на знанието, зелената икономика.
Много е важно светът да се опази от екологичната криза.

Фондът има една много важна функция да бъде посредник в обмяната на опит и ние го правим и много спешно в първите дни на кризата събрахме данни, за да могат страните да се учат как да се справят, сега сме фокусирани върху това как да се преструктурира икономиката и нейната конкурентност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20