Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Атанасов: Търговията си е търговия, просто се случва по друг начин

През следващите 30 години все по-малко хора ще правят заучени неща, смята икономистът

| обновено на 05.10.20 в 14:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

2020 година – повратна точка в политическата и икономическа история на света? Бум на онлайн търговията, дигитално настояще и бъдеще, фалити и рестарт... Във времена като днешните става ясно, че единствено действията на хора, които са квалифицирани, подготвени, гъвкави, динамични и умеещи да разсъждават, в техните ръце са новите решенията. 

Маркетологът и икономист Христо Атанасов коментира темата в "Нашият ден":

"Повратна точка би била 2020-а, ако всичко това беше някаква изненада и се случваше от нищото. Всичко това, според мен, е естествено развитие. И коронавирусът, карантината и т.н. бяха просто катализатор на събития, очаквани от специалистите да се случат в един или друг момент. Когато хората се позабравим и си мислим, че всичко, което лети, се яде, балонът се пука. Опростено казано."

Задължително дигитално настояще и още по-задължително дигитално бъдеще – има ли алтернатива

"Може и така да се каже. Но дали дигитално означава да не се излиза от виртуалната реалност? Но в контекста на бизнеса, да – онлайн търговията, да – интернет – това са инструментите, защото търговията си е търговия, просто се случва по друг начин."

Хората по-често ще бъдат заменяни от роботи

"Да, хората ще бъдат заменени от роботи, изкуствен интелект, това ще се случи, но това също е естествено развитие. През следващите 30 години все по-малко хора ще правят заучени неща. Преди 100 години хората също са били заменени от машините... "

Фалитите

"Основните размествания, които се случиха, е, че на доста бизнеси (физически) им се наложи да променят своя начин на работа, наложи се рязко да имат онлайн присъствие, за да оцелеят."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени и активисти настояват за строго защитена зона в българските черноморски води

Български учени доказаха, че Черно море се нуждае от строго защитена зона. По поръчка на "Грийнпийс" – България учени от Института по океанология "Професор Фритьоф Нансен" на БАН изготвиха доклад за ползите от една бъдеща строго защитена зона в българската акватория на Черно море. Разглеждат се принципните ползи от строго защитени зони за морската..

публикувано на 04.09.24 в 18:15

Изнемогващата природа – разказ за планината в края на летния сезон

Мащабна доброволческа акция свали тонове боклук от Рила и разкри критичното състояние на планинските води . Каква е ситуацията в планината в края на лятото – разказ в "Нашият ден" на еколога Данита Заричинова . Доброволците са намерили и изчистили от планинските площи около 3,5 тона битови отпадъци, някои от които токсични – батерии,..

публикувано на 04.09.24 в 09:40

Едно училище с мисия вече посрещна своите ученици

Уютът на есента все по-осезаемо се прокрадва, а първият учебен ден наближава. Едно необикновено училище вече посрещна своите ученици. За мисията на училище "Алгоритъм" с изучаване на руски и английски език в "Нашият ден" говори директорът Любов Берова . В училище "Алгоритъм" преподават учители и учат деца с различни националности, дошли от..

публикувано на 04.09.24 в 09:04
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15