Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературен понеделник с Митко Новков в „Перото“

Митко Новков в Литературен клуб „Перото“
Снимка: Орлин Огнянов

Октомври предлага на ценителите на добрата литература запомнящи се срещи в клуб „Перото“ на НДК всеки понеделник вечер от 19 часа. На 5 октомври беше литературният понеделник с Митко Новков.

„Изборът на гости за тези срещи е прецизен. Заради ковидкризата местата в „Перото“ са ограничени до 50, разговорите в по-топлите дни продължават и на откритата тераса. Поканихме Митко Новков, защото е един от най-сериозните ни литературни критици, но и сладкодумен и добър събеседник“ – каза за „Артефир“ Светлозар Желев, ръководител сектор на Националния център за книгата към НДК.Митко Новков е от хората, които се изявяват в много и различни медии. И това му доставя удоволствие.

На въпроса какво го е насочило към работата на литературен критик – Митко Новков отговори: „Най-вече любовта към четенето и желанието да споделиш, когато си прочел нещо хубаво, нещо което много ти е харесало.“

Завършил е психология и философия в Софийския университет. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на Алма матер. Носител е на няколко национални награди, между които „Паница“ за медиен анализ (2003) и „Христо Г. Данов“ за представяне на българската литература (2016). Той е журналист, публицист и автор на осем книги с литературна и медийна критика и на есета за художници и картини. Пише и за специализираните артиздания. Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“ и преподавател по Радио и телевизионна журналистика в Нов български университет. Мнозина го познават като автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ по програма „Христо Ботев“ и отговорен драматург на екип „Драматургични форми“. От лятото на 2020 година Митко Новков пое ръководството на националната програма „Христо Ботев“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020

10 книги са номинирани за Националната награда за поезия „Иван Николов“ 2020. Тази година в националния литературен конкурс „Иван Николов“ се състезаваха общо 47 книги от 23 издателства.  Жури в състав Йордан Велчев  – председател, и членове Иван Ланджев и  Здравко Дечев  за двадесет и четвърти път излъчи номинации за престижната награда...

публикувано на 03.12.20 в 08:50

„Първите 20“ години на века в 20 разказа, събрани в един сборник

Двайсет разказа говорят за първите две десетилетия на XXI век. Те са събрани в своеобразното продължение на онлайн инициативата „Декамерон2020“ – сборникът „Първите 20“. Негов съставител е Александър Шпатов, писател и автор на предговора в книгата. „Разказите си говорят един с друг. Много е интересно човек да си даде сметка за 20 години колко..

публикувано на 02.12.20 в 16:27
Кадър от филма

„Бащата“ с кампания за наградите "Оскар"

Режисьорите на „Бащата“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов събират средства за рекламната кампания на филма на 93-тите награди „Оскар“. Продукцията е българското предложение за наградата в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“. Избра я комисията на Националния филмов център с председател Милко Лазаров. "Оскари"-те са планирани за 25 април 2021..

публикувано на 02.12.20 в 14:15
Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова. Текстилна художествена школа в България се..

публикувано на 02.12.20 в 13:35

„Мазето“, което крие демони, жертви и едно предупреждение за любов

Любовта е поредното чувство, с което трябва да се внимава. Разбира мъжът без име, докато превръща една от всички жени, които среща по пътя си, в своя жертва. Жертва на обичта му към друга жена, която толкова силно се опитва да предпази от самия себе си, че накрая стига до момента, в който губи контрол над несъзнателното, диктуващо правилата..

публикувано на 02.12.20 в 13:05