Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Душана Здравкова: Партийният модел в България е сбъркан

Видях на протестите млади хора, заредени с друга енергия – това е бъдещето

Снимка: БГНЕС

Какви са неизбежните промени за България и кой ще ги осъществи? Душана Здравкова – юрист, политик и идеолог на абревиатурата ГЕРБ, през 2011 г. напуска съдебната система в знак на протест, по настоящем е експерт по проекти в Съюза на юристите – Главен герой в "Нашият ден", коментира темата:

"В такава система, в която властва непотизъм, не е тайна как се кадрува в съдебната система. Измислят се невероятни еквилибристики, за да могат хора с недостатъчно юридическо образование да стават съдии и прокурори. Всички вече отчитат, че юридическото образование е на много ниско ниво. Това е във фокуса и на поредния доклад на новия Механизъм за върховенството на закона."

Здравкова разказа за своя делник и за актуалните проекти, например за изкуствения интелект в съдебната система, които чертаят бъдещето:

"Аз съм с поглед в бъдещето, но няма как да зачеркна годините ми като депутат в ЕП, когато се приемаше Лисабонският договор. Споменавам тези години, защото тогава аз наистина повярвах, че ГЕРБ ще бъде носител на нов партиен модел – модел, в който наистина има механизми, чрез които се чуват гласовете на гражданите и те могат да бъдат претворени в политики чрез законодателство, вкл. и на европейско ниво."

Първата среща с Бойко Борисов

"С г-н Борисов ме свърза професионалната работа – аз бях председател на Окръжния съд, той беше главен секретар на МВР. Тогава работихме много съвместно по Закона за специалните разузнавателни средства, имаше проблеми в тази област. Другото беше, че аз, като общественик, помагах на семейства на наркозависими младежи. Част от техните проблеми опираха и до полицията. Тогава и Борисов, и Цветанов помагаха тези младежи, връщайки се от комуни в Испания, да намират своята реализация в България.

Освен това ние започнахме общи проекти. Тогава Варненският съд беше първият, който въведе компютризацията в съдебната система по отношение движението на самите дела. Тогава започнахме общи проекти за изграждане на връзки за обмен на документи по електронен път. Т.е. ние сложихме началото на електронното управление (още преди 2006-2007), което доникъде не е стигнало... Ние изградихме връзки между съд – полицейски управления – прокуратура. Комисар Ферхойген се върна и даде специална пресконференция, на която насърчи този път. (2003-2004). 

За експертността

"Един експерт има самочувствие. Той знае какво може да се направи и как да го постигне, без да се поддава на странични влияния. Аз съм много антипартиен човек. За мен е сбъркан партийният модел в България. Партиите се интересуват от хората, вкл. и от тези специалисти, доколкото те са техни потенциални избиратели – в навечерието на избори."

За името на ГЕРБ

"Когато това наименование се роди – Граждани за европейско развитие на България – Борисов буквално ме попита: "Ти от какво разбираш, какво можеш?" Аз му отговорих: "Аз съм обществен човек, разбирам от граждански каузи, и лектор по европейско право". И така започнах да мисля върху тези два компонента – ролята на гражданите и това, към което България се стремеше – Европейския съюз. След като го написах цялото наименование, си дадох сметка, че цялата абревиатура също има значение."

За протестите и бъдещето

"Аз видях това лято на протестите млади хора, заредени с друга енергия. Аз вярвам в тези млади хора и съм застанала в тяхна подкрепа. Това е бъдещето."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Избрано: Творчески портрети в аудиоформат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40