Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Душана Здравкова: Партийният модел в България е сбъркан

Видях на протестите млади хора, заредени с друга енергия – това е бъдещето

Снимка: БГНЕС

Какви са неизбежните промени за България и кой ще ги осъществи? Душана Здравкова – юрист, политик и идеолог на абревиатурата ГЕРБ, през 2011 г. напуска съдебната система в знак на протест, по настоящем е експерт по проекти в Съюза на юристите – Главен герой в "Нашият ден", коментира темата:

"В такава система, в която властва непотизъм, не е тайна как се кадрува в съдебната система. Измислят се невероятни еквилибристики, за да могат хора с недостатъчно юридическо образование да стават съдии и прокурори. Всички вече отчитат, че юридическото образование е на много ниско ниво. Това е във фокуса и на поредния доклад на новия Механизъм за върховенството на закона."

Здравкова разказа за своя делник и за актуалните проекти, например за изкуствения интелект в съдебната система, които чертаят бъдещето:

"Аз съм с поглед в бъдещето, но няма как да зачеркна годините ми като депутат в ЕП, когато се приемаше Лисабонският договор. Споменавам тези години, защото тогава аз наистина повярвах, че ГЕРБ ще бъде носител на нов партиен модел – модел, в който наистина има механизми, чрез които се чуват гласовете на гражданите и те могат да бъдат претворени в политики чрез законодателство, вкл. и на европейско ниво."

Първата среща с Бойко Борисов

"С г-н Борисов ме свърза професионалната работа – аз бях председател на Окръжния съд, той беше главен секретар на МВР. Тогава работихме много съвместно по Закона за специалните разузнавателни средства, имаше проблеми в тази област. Другото беше, че аз, като общественик, помагах на семейства на наркозависими младежи. Част от техните проблеми опираха и до полицията. Тогава и Борисов, и Цветанов помагаха тези младежи, връщайки се от комуни в Испания, да намират своята реализация в България.

Освен това ние започнахме общи проекти. Тогава Варненският съд беше първият, който въведе компютризацията в съдебната система по отношение движението на самите дела. Тогава започнахме общи проекти за изграждане на връзки за обмен на документи по електронен път. Т.е. ние сложихме началото на електронното управление (още преди 2006-2007), което доникъде не е стигнало... Ние изградихме връзки между съд – полицейски управления – прокуратура. Комисар Ферхойген се върна и даде специална пресконференция, на която насърчи този път. (2003-2004). 

За експертността

"Един експерт има самочувствие. Той знае какво може да се направи и как да го постигне, без да се поддава на странични влияния. Аз съм много антипартиен човек. За мен е сбъркан партийният модел в България. Партиите се интересуват от хората, вкл. и от тези специалисти, доколкото те са техни потенциални избиратели – в навечерието на избори."

За името на ГЕРБ

"Когато това наименование се роди – Граждани за европейско развитие на България – Борисов буквално ме попита: "Ти от какво разбираш, какво можеш?" Аз му отговорих: "Аз съм обществен човек, разбирам от граждански каузи, и лектор по европейско право". И така започнах да мисля върху тези два компонента – ролята на гражданите и това, към което България се стремеше – Европейския съюз. След като го написах цялото наименование, си дадох сметка, че цялата абревиатура също има значение."

За протестите и бъдещето

"Аз видях това лято на протестите млади хора, заредени с друга енергия. Аз вярвам в тези млади хора и съм застанала в тяхна подкрепа. Това е бъдещето."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04