Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска книжка за малкото китче Съни – красив апел да спасим моретата и океаните

Екологичната океанска приказка ни учи как да бъдем по-отговорни към природата

„Между осем и десет тона боклук годишно попадат в моретата и океаните! Боклучените острови там непрекъснато растат, а теченията разнасят този боклук по целия свят. Морските обитатели поглъщат тези пластмаси. И така измират по един милион морски обитатели. В океана вече има 500 мъртви зони, където не може да има живот.“ Тази ужасяваща статистика припомня художничката Цветелина Спиридонова, която е отдадена на каузата „Да спасим океаните и моретата“ – проект за опазване на околната среда, по който работи от 2010 година. Тя е убедена, че трябва да показваме с личния си пример, че това не трябва да се случва заради децата ни и чудото океан.


С новоизлязлата си детска книжка „Великото приключение на малкото китче Съни“ художничката продължава да работи за каузата като обещава да събуди интереса на децата към морските обитатели и заплахата, надвиснала над бъдещето им.

Цветелина Спиридонова е автор и илюстратор на екологичната океанска приказка – наситено синя, симпатична, образователна и поучителна. Книжката е двуезична и запленява всеки читател с красивите си илюстрации, които правят още по-вълнуваща историята на Съни.


„Великото приключение на малкото китче Съни“ беше представена днес (7 октомври 2020) в столичната галерия „Сан Стефано“. Изданието е част от десетото юбилейно издание на Хартиения арт фестивал в двата салона на галерия „Сан Стефано“. Там се провеждат и творческите ателиета за деца на художничката, където малчуганите творят красивия необятен морски свят заедно с подводните герои от екологичната приказка.

Цвети има зад гърба си множество самостоятелни и групови изложби в България и по света и с изкуството и личния си пример вдъхновява хората и им помага да станат по-отговорни към опазването на природата. Тя води творчески занятия с деца от различни националности за развиване на въображението им.

Със средствата на визуалните изкуства насърчава разгръщането на тяхната индивидуалност и им предава любовта си към заобикалящия ни свят.

Не пропускайте срещата с художничката в „Артефир“ с ухание на смокинов чай и важното послание за опазване на застрашения морски свят.




Снимките в материала са предоставени от Цветелина Спиридонова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10