Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И победителят е...

Нобелът за литература отиде при поетесата Луиз Глюк

Снимка: Wikipedia

Нобеловата награда за литература бе присъдена на американската поетеса Луиз Глюк, "за нейния безпогрешно поетичен език, който със сурова красота превръща индивидуалното съществуване в универсално".

Луиз става шестнайсетата жена, получила Нобела за литература.

Обосновавайки решението, Андреас Олсон, председател на Нобеловия комитет, каза, че "Гласът на Глюк е откровен и безкомпромисен и е сигнал за това, че поетът иска да бъде разбран. Тя притежава хумор и хапливо остроумие.

Даже при положение че автобиографичният ѝ бекграунд заема място в творчеството ѝ, тя не е изповеден поет, а търси универсалното... Трите характеристики, които обединяват и често се повтарят в творчеството ѝ: темата за семейния живот,  суровата, но и игрива интелигентност, и изтънченото чувство за композиция".

Луиз Глюк е родена през 1943 г. в Ню Йорк в семейството на еврейски емигранти от Австро-Унгария. Учи в Колумбийския университет, но го напуска, преди да получи диплома. По-късно преподава английски в колеж в Масачузетс, става преподавател в Йейл, в Бостън и Айова. Днес живее в Кеймбридж, Масачузетс.

Глюк е член на Американската академия за изкуства и литература, канцлер е на Академията на американските поети. Носител е на няколко големи литературни награди, сред които титлата „поет лауреат на САЩ”. Носителка е и на "Пулицър" и на Националната награда за книга на САЩ, на Националния хуманитарен медал.

Ден преди обявяването на наградата, фаворитка сред букмейкърите беше Марис Конде, 82-годишната писателка от Гваделупа. Тя беше сочена като най-вероятния носител на наградата, сред останалите фаворити се открояват все женски имена: Маргарет Атууд, Людмила Улицка, Джойс Каръл Оутс, Ан Карсън.

У нас Глюк е непозната, нейни стихове са излизали в различни онлайн издания в превод на Людмила Калоянова и на Пейчо Кънев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Особености на кенсъл културата

Кенсъл култура най-общо означава отричане на дадена личност и нейните постижения с порой от нападки и обиди в социалните мрежи. Това се случва след изказване на някакво непопулярно мнение, което не съвпада с обичайните линии на поведение, признати за валидни от дадена общност. Често проявите на кенсъл културата обаче водят до разрушаване на репутации,..

публикувано на 21.04.21 в 17:45

Актрисата Биляна Стоева: Пълноценен, плътен е животът ми в актьорската професия

„От шестгодишна съм в театрален състав, изключително известен във Варна по това време – „Златното ключе“. Дванайсет години, до XII клас, това беше най-силната ми емоция, най-силните ми приятели, които и до ден днешен ме заобикалят. Това ме палеше, веднага ме приеха в Театралната академия и от там нататък аз се занимавам само с това. С актьорската..

публикувано на 21.04.21 в 16:45

„Кварталите на Габрово. Част 1“ – историята на града от ранния османски период до 2020 г.

Новата книга „Кварталите на Габрово. Част 1“ представя историята на града от ранния османски период до края на 2020 г. Тя е  пета подред в историческата колекция „Габрово – живият град“, стартирала през 2008 г.  Автори са Момчил Цонев и Даниела Цонева. Издател отново е Фондация за българска литература - София в партньорство със сдружение Обществен..

публикувано на 21.04.21 в 16:29
Икар. Легендата за Метек Кош – реж. Мачей Пепшица (2019, 117‘)

IV издание на Полския филмов фестивал в София

Полският институт в София е домакин тази седмица на IV издание на Полския филмов фестивал "Кинотека". Едно събитие, вече традиционно, очаквано с интерес от българската публика, което показва съвременно полско кино. Програмата е специално селектирана за българските зрители и се осъществява съвместно с института „Адам Мицкевич“ във Варшава. Селекцията е..

публикувано на 21.04.21 в 15:32
Йордан Кожухаров

Йордан Кожухаров – "културен аташе на Асеновград"

През последните години го наричат „културен аташе на Асеновград“. Една титла, която той получава сред приятели и съмишленици и се разпространява и в по-широки кръгове. Дипломат от кариерата в духовния свят, защото това е естественият избор на хората. Йордан Кожухаров е един от приятелите на програма „Христо Ботев“ – от рубриките "Duende" и "Радиоулица" –..

обновено на 21.04.21 в 14:39