Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво ще направи силно всяко дете

Снимка: Freepik

Въпреки че универсални рецепти няма, със сигурност опознаването на силните и чувствителните страни на личността, откриването на нещата, които ни правят щастливи, и начините, по които да бъдем щастливи в разбирателство и взаимодействие с другите, са доказани стъпки към изграждането на уверени, творящи, социално ангажирани личности. 

Това има предвид екипът на сдружение „Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт старт Европа“, който разработва българската версия на програмата „Предприемачески предизвикателства“. 

Българският проект се нарича „Да направим по-силно всяко дете“ и се осъществява в партньорство с три столични училища – 120 ОУ „Г. С. Раковски“, 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ и 81 СУ „Виктор Юго“. Той се основава на позитивната психология като стъпка към позитивната педагогика, насочена към откриването и разгръщането на способностите, развиване на самостоятелното мислене, инициативността, емпатията и сътрудничеството. 

Предназначен е за деца от началния курс, тъй като ранните детски години са особено важни за изграждането на тези „силни“ личности, които да станат предприемачите с творческо мислене и поведение и социална отговорност. 

В рубриката „Всичко за образованието“ за проекта разказват Горанка Недева, председателка на УС на сдружение „Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт старт Европа“, Ирена Пушкарова, учителка в 120 ОУ, и Мария Даскалова, учителка в 23 СУ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне, напоследък все по-често се свързват не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да се определи внесената от групата на „Обединени патриоти“ и подкрепена на първо четене от депутатите..

публикувано на 22.10.20 в 17:50
Селин Алварес

Учителката, която наистина обича децата

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме? На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим? Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си,..

публикувано на 22.10.20 в 14:37
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05