Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво ще направи силно всяко дете

Снимка: Freepik

Въпреки че универсални рецепти няма, със сигурност опознаването на силните и чувствителните страни на личността, откриването на нещата, които ни правят щастливи, и начините, по които да бъдем щастливи в разбирателство и взаимодействие с другите, са доказани стъпки към изграждането на уверени, творящи, социално ангажирани личности. 

Това има предвид екипът на сдружение „Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт старт Европа“, който разработва българската версия на програмата „Предприемачески предизвикателства“. 

Българският проект се нарича „Да направим по-силно всяко дете“ и се осъществява в партньорство с три столични училища – 120 ОУ „Г. С. Раковски“, 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ и 81 СУ „Виктор Юго“. Той се основава на позитивната психология като стъпка към позитивната педагогика, насочена към откриването и разгръщането на способностите, развиване на самостоятелното мислене, инициативността, емпатията и сътрудничеството. 

Предназначен е за деца от началния курс, тъй като ранните детски години са особено важни за изграждането на тези „силни“ личности, които да станат предприемачите с творческо мислене и поведение и социална отговорност. 

В рубриката „Всичко за образованието“ за проекта разказват Горанка Недева, председателка на УС на сдружение „Инициатива за обучение по предприемачество „Смарт старт Европа“, Ирена Пушкарова, учителка в 120 ОУ, и Мария Даскалова, учителка в 23 СУ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Индия махараджи превръщат дворците си в хотели

В Индия яйце да хвърлиш на махараджа ще падне. А ако пропусне, ще уцели я набаб, я малик, я махарао – все титли на владетели и велможи. Макар да нямат абсолютна власт от 1947 г., когато Индия обявява независимостта си от Британската империя, бившите местни монарси продължават да са на почит. Към тях се обръщат за помощ и съвета, за разрешаване на..

публикувано на 15.05.21 в 10:17

Какво е морската трева и защо трябва да я пазим

Морската трева е земно растение, което преди няколко хиляди години е решило да се върне обратно в дълбините. Не я бъркайте с водораслите, които напоследък все по-често се озовават в чиниите ни, заради полезните си хранителни свойства. Когато човешката дейност не ѝ пречи, морската трева избуява под водата и напомня тучна цъфтяща ливада, видима от..

публикувано на 14.05.21 в 13:18

Азбуката на живота и кутията на Пандора

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения. В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде..

публикувано на 13.05.21 в 16:10

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще се появи онлайн пред българска публика в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от..

публикувано на 13.05.21 в 12:19
Иван Михайлов

Премълчаната история на последния български комита

Наричат го още Воин на оскърбените българи, последния „цар“ на македонската организация ВМРО. Това е Иван (Ванчо, Ванко, Ванче) Михайлов. Роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият за някои историци, за други най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен..

публикувано на 13.05.21 в 08:54