Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Софийската опера и балет с две големи премиери и бутикови постановки през новия сезон

Снимка: @SofiaNationalOpera

На 9 октомври с представление на „Янините девет братя“ от Любомир Пипков Софийската опера и балет откри своя нов сезон 2020/2021. Две големи премиери подготвя трупата на театъра – операта „Електра“ от Рихард Щраус (26 ноември) и балета „1001 нощ“ от Фикрет Амиров (съвсем скоро очаквайте датата).

Акцент в програмата е ѝ отбелязването на 130 години от полагането на първите основи на оперното дело в страната.

До края на месец октомври публиката може да присъства на „Мадам Бътерфлай“ (16), „Дон Паскуале“ (18), „Норма“ (23), „Кармен“ (25) и балетите „Дон Кихот“ (15), „Лебедово езеро“ (17), „Кармина Бурана“ (22) и „Жизел“ (24), а от 3 октомври започна и редовната програма за най-младата публика на Софийската опера – детските представления и концертите за бебоци.

Станалият традиционен Вагнеров фестивал тази година е Вагнер-Щраус фестивал. Освен „Електра“ в периода 8 - 29 ноември на сцената на Операта ще бъде представен „Парсифал“ (8 ноември), Вагнер-Щраус – съботни матинета (14 и 21 ноември), „Рейнско злато“ за деца (15 и 22 ноември) и представяне на книгата на акад. Карталов – „Моят Вагнер със Софийската опера. Хроника на едно приключение“ (16 ноември, в големия салон на БАН).

Освен пищната и бутикова постановка на „1001 нощ“, балетът поддържа класическите заглавия в своя репертоар. Директорът на трупата Сара-Нора Кръстева обяви, че през идния сезон са планирани много дебюти на млади артисти. Още в първото представление за сезон „Дон Кихот“ (15 октомври) дебютират Джон Абенанти – Базил, Венера Христова – улична танцьорка и Карменсита, Мария Йорданова – Повелителка на триадите и Червена пачка, Богомил Макинзе в двойка приятели и Вяра Иванчева в двойка приятелки.

Част от пресконференцията, която дадоха академик Пламен Карталов, Сара-Нора Кръстева и Жорж Димитров, можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова арфа за нашето училище – дарителска кампания на родителите и възпитаниците от НМУ „Любомир Пипков“

Жест на гражданска ангажираност и разбиране, че развитието на децата е споделена отговорност, води до създаването на дарителската кампания „Нова арфа за нашето училище“. Сдружение „Ранно пиле“ я организира още миналата година по инициатива на родителите на учениците от класовете по арфа на д-р Кохар Андонян и Лили Стоева в Национално музикално..

публикувано на 19.01.21 в 15:04
„Момиче с гергини“ от Владимир Димитров – Майстора

Българският национален костюм в картините-уроци по етнография

„Всяка жена прави сама своите носии, престилки, черги и прочее. И естествено, за да се хареса на хорото, тя трябва да се отличава от другата. И затова са толкова различни нашите носии, защото те не трябва да се повтарят. Всяка мома трябва да изглежда по-добра от другата, като се хване на хорото, за да я харесат момците. Затова не само всяко село се..

публикувано на 19.01.21 в 08:20
Доц. д-р Галя Петрова-Киркова

Певицата и педагог Галя Петрова-Киркова с ново амплоа

С настъпването на 2021 г. певицата и педагог и гъдулар Галя Петрова-Киркова прибави още една впечатляваща и нова страница към своето професионално амплоа – директор на Департамента за езикова и специализирана подготовка към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. „Именно в академията започна и..

публикувано на 18.01.21 в 11:43
Славин Славчев - „Не е лесно“

Не е лесно

Не е лесно без любов на този свят. Не е лесно без мечтите да летят. Не е лесно, а минутите мълчат, не връщаш само времето назад. Задържайки стрелките на часовник остарял не отмервай само дните през които си живял и точно както искаш – влюбен и щастлив, до теб е бил приятел, с който днес да продължиш. Забрави следата няма – твоят път е начертан В..

публикувано на 18.01.21 в 10:15
Ерих Корнголд

Ерих Корнголд – безспорен феномен в музикалната история

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи изпълнители на композициите му. Сред тях са инструменталистите Артур Шнабел, Карл Флеш, Яша Хайфец, Паул Витгенщайн, също диригентите Артур Никиш и Феликс..

публикувано на 17.01.21 в 10:00