Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От Филипините до Грузия

Биляна Петрова
Снимка: Личен архив

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент.

В "География на сетивата" ви срещаме с Биляна Петрова. През 2016 г. тя започва да списва блога си "Owl Over The World", в който споделя своите преживявания. До момента Биляна е посетила 32 държави в Европа, Африка и Азия. От типа пътешественици-авантюристи е. Не си прави планове, а предпочита да пътува сама и да се оставя по течението.


В разговора на Биляна Петрова с Ирина Вълчанова основна тема са две от пътуванията, които са оставили най-силни впечатления у нашата гостенка ­– тези във Филипините и Грузия. Филипините слагат началото на тримесечно пътуване в Югоизточна Азия, което приключва във Виетнам. Първоначално Филипините я привличат със своите плажове, екзотичната природа и гостоприемните и позитивните хора. Посреща я държава с доста бедни региони, в които липсата на вода и ток е често срещано явление. Това не оказва негативно влияние на пътешествието ѝ, а тъкмо напротив. Прави ѝ впечатление , обаче, че хората там понякога прекалено много искат да подражават на западния начин на живот. А според нея, когато хората от западния свят отидат там, те не търсят това. В рамките на едномесечния си престой там, тя посещава няколко острова. Най-впечатляващ за нея се оказва по-непопулярният за туристите остров Сикихор, които обикаля с мотопед, защото във Филипините това се оказва най-удобният транспорт.


Пътешествието ѝ Грузия се оказва пълен контраст на това във Филипините. Грузия се превръща в първата ѝ голяма любов. Биляна я посещава  за първи път през 2017 г. Прекарва там 12 дни, които се оказват достатъчни единствено да се влюби в страната и да поиска да се върне пак. През 2018 г. я посещава отново, този път за 3 седмици. В Грузия  я посреща усмихнат и дружелюбен народ, който винаги е готов да покани пътешественика на своята маса и да му предложи от местното вино и сирене. Държавата е разположена в Кавказките планини, които заемат две трети от територията ѝ и това я прави рай за хората, които обичат подобен вид пътешествия. Биляна успява да се качи до подножието на връх Казбек и намиращия се на 3000 м. надморска височина, ледник. Посещава още и столицата Тбилиси и град Батуми на Черно море. Въпреки езиковата бариера, успява дори да осъществи и няколко пътувания на автостоп. Посещава градче, известно с производството на вино, където похапва и желирани сладкиши от гроздов сок. 

За посещението ѝ националния парк "Тушети", до който води най-опасният път в света, както и още много вълнуващи истории, чуйте в разговора.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35