Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и солист Светлин Русев. Ще следваме календарната им поредност.

Вечерта на 21 септември започна с Дивертименто от Панчо Владигеров, последвани от два клавирни концерта – на Марин Големинов и Хенрик Гурецки и на финала увертюра-фантазия на Пьотр Илич Чайковски „Ромео и Жулиета“. В предаването ще прозвучат двата клавирни концерта създадени с няколко години разлика. Солист е Веско Стамболов. Концертът за пиано и оркестър от Марин Големинов е изпълнен за първи път от Антон Диков и Софийската филхармония през 1976 г. под диригентството на автора.

Хенрик Гурецки написва концерта оп. 40 през 1980 г., като в оригинал е за чембало. Поръчката е от Полското радио. Посветен е на Елжбиета Хойнацка, която е и първият му изпълнител в Катовице заедно с оркестъра на полското радио и телевизия с диригент Станислав Вислоцки. След десет години в рамките на музикалната пролет в Познан е представена версията за пиано от Ярослав Сивински като пианист и Симфоничния оркестър на Познанската академия за музика с диригент Марчин Сомполински.

Вторият концерт е от 30 септември със „Софийски солисти“, Пламен Джуров и пианистката Пламена Мангова. В програмата бяха включени „Organum light“ от Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър №2 на Феликс Менделсон и квартет във фа минор, оп. 95, №11 „Сериозо“ от Лудвиг ван Бетовен. В нашата програма се спираме на концерта в ре минор №2 оп. 40 от Менделсон. Версията, която беше изпълнена е със съпровод само на струнен оркестър и се представя за първи път у нас. Направена е от Паул Граф Валдерзее, редактор и музиколог на издателство Брайткопф. Оригиналната версия на концерта е създадена през 1837 г. по поръчка на фестивала в Бирмингам, а солист е бил сам авторът.

На 1 октомври концерт имаше Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Светлин Русев. Вечерта започна с „Просветлена нощ“ на Арнолд Шьонберг, и продължи с концерта за цигулка в ми минор, оп. 6 от Феликс Менделсон. Творбата е завършена през 1844 г. и вдъхновена от концертмайстора на Гевандхаус оркестър в Лайпциг Фердинанд Давид. Изпълнява се през 1845 г., а на пулта е Нийлс Гаде.
Разбира се не ще пропуснем и някои от бисовете, с които Пламена Мангова и Светлин Русев дариха публиката.

На финала една покана за среща - представяне на книгата на Боряна Ламбрева посветена на камерното творчество на проф. Павел Герджиков, което ще се състои на 23 октомври от 18 часа в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05