Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова книга на проф. Анелия Янева за хореографската режисура в балетното изкуство

Снимка: artstudies.bg

Монографията „Архитектонични принципи на хореографската режисура в балетното изкуство“ вече е на разположение на любителите на балета. Тя е издание на Института за изследване на изкуствата при БАН и е част от новата идея на директора Емануел Мутафов, която представя поредица от издания на трудовете на докторанти и сътрудници на института. Идеята е обществеността да има представа над какво работи института и тези, които се интересуват от тези проблеми.

Анелия ЯневаЗвучи много трудно за разбиране, но в действителност хореографската режисура прави възможно създаването на цялостен балетен спектакъл, обединил хореографската композиция или движенията на балетистите, хореографската драматургия, която развива сюжета и хореографската режисура, която прилага общоприети режисьорски закони. Така публиката може не само да се радва на виртуозния танц, но и да се вълнува от развитието на сюжета и ефектните решения в отношенията между героите. Особено трудно е да се представят минало или бъдеще време, отделни ярки чувства и затова балетните хореографи имат специфични начини, за да достигнат посланията до зрителите.

Съпоставките, които могат да бъдат открити, са със системата на Константин Станиславски, Всеволод Мейерхолд, Михаил Чехов, както и с киномонтажите на Сергей Айзенщайн.

На анализ са подложени някои знакови балетни постановки от 20 век, сред които тези на Морис Бежар, Джон Ноймайер, Пина Бауш и др. От българските продукции се разглеждат някои спектакли на балет „Арабеск“ – единствената наша балетна трупа специализирана в пресъздаването на съвременна хореография.

В звуковия файл можете да чуете разказа на Анелия Янева

Анелия Янева е преподавател по съвременна хореография в Югозападния университет в Благоевград, където завършва вече трети випуск студенти. Освен български студенти идват да учат и хора от Украйна, Испания, Молдова. Тя е част от изследователската група „Музикален театър“ подготвила великолепните енциклопедични издания от четиритомната поредица „Български музикален театър“. Има издадена и книга посветена на българските балети, тяхната история и сюжети.  

Следващият проект, по който ще работи проф. Янева, е „Модели хореографска режисура“, където се разглежда авторският почерк на големите наши и световни хореографи.

Книгата ще може да бъде открита в книжарницата на БАН, в Съюза на композиторите, в балетните магазини, както и университетите, където има хореографски факултети.

Анелия Янева е завършила Държавното хореографско училище в София при Фея Балабина и Калина Богоева и балетна режисура в Санкт Петербург. Там има защитена докторска дисертация по музикознание. Специализира в Марсилия при Ролан Пти и в Парижката опера. Написала е монографии за Маргарита Арнаудова, Асен Гаврилов, Нина Кираджиева, Живко Бисеров, Лили Берон и Надя Винарова. Освен в Благоевград Анелия Янева преподава и в НАТФИЗ, НМА и НБУ.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Ковач

„Острието на иглата“ - едно пленително видение

В новото пространство за изкуство музей-галерия „Анел“ се представя изложбата на една от най-изявените български графици на своето поколение Емануела Ковач. Названието на експозицията не е избрано случайно „Острието на иглата“, защото включва както голямоформатни, така и изящни малки творби в техниката суха игла, нейната съвременна интерпретация на..

публикувано на 29.11.20 в 08:55
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10