Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предприемачът Галин Желязков:

Богат човек е този, който прави каквото иска, а не каквото трябва

Снимка: edu.tuk-tam

"Всеки бизнес изисква много време и енергия, трябва сферата да е много любима на предприемача, за да има силите да направи успешен този бизнес", убеден е Галин Желязков, сериен предприемач, който е създал и развил доста бизнеси, включително и автокино. За него богат човек е този, който прави това, което иска, а не това, което трябва.

Ражда ли се човек предприемач или става такъв?

"У някои този дух е силен, при други трябва известна тренировка, за да излезе "мускулът за предприемачество". 

Галин е живял, учил и работил в Австралия, в Швеция и Шотландия – онова, което му прави впечатлене и което според него прохожда у нас като насърчаваща предприемачеството среда, е толерантността към грешката и дава пример – в Щатите, ако искате банков заем и имате в досието си няколко фалита, вероятността да получите кредит е много по-голям. За инвеститорите фактът, че насреща имат човек, който няколко пъти е бъркал и се е изправил отново, е важен. "Трябва да се научим да толерираме провала, да гледаме на него като грешка, урок и възможност", смята младият предприемач.

"Предприемачът е малко като вирус, той заразява останалите, запалва ги – казва Желязков и добавя: – Това е труден живот на големи успехи и големи провали, които се редуват постоянно. Онова, без което не може, нито в предприемачеството, нито в живота, са партньорите." Чуйте разговора с него:

Галин Желязков е учил Софтуерно инженерство и мениджмънт в Гьотеборгския Университет, Швеция, Глобален иновационен мениджмънт в Университета Стратклайд в Глазгоу, Шотландия, и Предприемачество и иновации в Технологичния универстет Суинбърн, Австралия. 
Благодарение на досега до различните култури разбира многото плюсове на българското и заобичва България и българите още повече. Връща се на 3 март 2014 г. с идеята да живее тук постоянно, да предава наученото от света, да помага на млади хора да станат предприемачи и да развива местната стартъп екосистема. Работи върху множество проекти в родния си град Варна, като Пътуващо автокино в България, Възраждане на Лятно кино Варна, Споделеното работно място на Варна beehive.bg, и освен това е ментор на няколко млади предприемачи.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово

Време за избор: Имаме ли нужда от Апостола на свободата днес

„Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него обръщаме“, е водещата фраза в един път към истинската България, открит за българите отпреди столетия. Левски извън годишнините и фанфарите – за културното наследство и духовните му послания и кой ги търси и следва във времена на криза – един разговор с участието на Дора Чаушева, директор..

публикувано на 27.11.20 в 17:36

Нотариалната дейност в условията на пандемия

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение", казва Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпълняваме като всички публични органи в страната. Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин..

публикувано на 27.11.20 в 12:45
Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС . "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония..

публикувано на 27.11.20 в 12:10
Адв. Захари Генов със специална награда

Конституционният съдия проф. Семов дари Теодор Чипев с Гран При за право

Бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в общия съд на ЕС в Люксембург Теодор Чипев е тазгодишният носител на на наградата за цялостен принос в правото „Гран при“ на Националните правосъдни награди  които се проведоха за осма поредна година. Самият Чипев не успя да присъства, заради обстановката, бе изпратил свой роднина да  прочете..

публикувано на 27.11.20 в 12:05

Ден без покупки

Днес се отбелязва Международният ден без покупки. Денят е и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. Инициативата започва още в края на 90-те във Ванкувър от художника Тед Дейв и постепенно набира популярност.  В Северна Америка, Финландия и Швеция Денят без пазаруване обикновено е след Деня на благодарността, на много места е в последната събота..

публикувано на 27.11.20 в 11:51