Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.
Снимка: Ани Петрова, БНР

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа.

Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от своя създател – диригента, композитора и общественика Светослав Обретенов. Любопитен щрих от историята на състава е фактът, че за 75 години освен Светослав Обретенов позицията на главен диригент заемат само още петима: Димитър Русков, при когото хорът е преименуван на Българска хорова капела „Светослав Обретенов“, Георги Робев, Люба Пешева, Илия Михайлов и настоящият главен диригент Славил Димитров.

За изминалите десетилетия Националният филхармоничен хор утвърждава реномето си на представителен изпълнителски състав, като сред диригентите, заставали на пулта в различни концертни изпълнения у нас и в чужбина блестят имената на Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Зубин Мета, Генадий Рождественски, Евгений Светланов, Васил Арнаудов, Константин Илиев, Добрин Петков. Сред солистите, музицирали с хора на една сцена са такива майстори на изпълнителското изкуство като Борис Христов, Николай Гяуров, Ана Томова-Синтова, Мирела Френи, Паата Бурчуладзе, Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска и Юрий Башмет. Още от 1960 г., когато начело на състава е Димитър Русков, за диригент е привлечен и младият Георги Робев, който от 1966 до смъртта си през 2002 г. е неизменен главен диригент. През този период, наред с грандиозния скок в професионалното развитие на изпълнителите, изключително се обогатява и репертоарът от творби в различни стилове, особено в кантатно-ораториалните жанрове, операта и сакралната музика. От 1981 г. по инициатива на Георги Робев хорът става част от Софийската филхармония под името Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, което носи и днес.

За високи професионални постижения Националният филхармоничен хор е носител на много престижни отличия – като Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (1977), три високи държавни отличия, наградата Кристална лира (2016) и званието Музикант на годината през същата година.

Съставът осъществява много концертни гастроли в Европа, Азия и Америка, както и записи за големи радио и телевизионни компании в България и Европа.

В предаването ще звучат записи на Националния филхармоничен хор от различни години, някои от които съхранявани в Златния фонд на БНР, както и гласовете на диригентите Георги Робев, Константин Илиев и Добрин Петков, които също са част от Златната радиосъкровищница. Ще разговаряме и с настоящи членове на състава и с главния диригент Славил Димитров за връзката с традициите, новите хоризонти и предизвикателства за музикантите.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези на които съм присъствала (а те са много) са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на Росини..

публикувано на 27.11.20 в 09:45

Нова камерна и оперна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа, ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05

Дебютен концерт на квартет „Флаутисимо“

На 10 ноември в камерна зала „България“ своя първи концерт представиха четири дами, който отдавна мечтаеха да свирят заедно. Идеята се ражда по време на изолацията и дори записват на клип прочутата песен „Тико-тико“, която смятат за своя визитна картичка. Измислят си и име – „Флаутисимо“. Това са Кремена Ачева, Гергана Иванова, Мила Цанкова и Петра..

публикувано на 26.11.20 в 09:25

Давид Флорио – Италия е странно място

Italy Is A Strange Place – така е озаглавил дебютния си студиен албум италианският мултиинструменталист Давид Флорио – композитор, аранжор, продуцент.  Роден в Милано през 1973 г., на 11-годишна възраст започва да учи флейта, а по-късно овладява и инструментите китара, пиано, бас и барабани.  През годините е композирал песни за утвърдени..

публикувано на 25.11.20 в 15:32

Проектът „Пеещи артисти“ – през погледа на композитор и актьор

Песента на Момчил Колев „Кутийка за спомени“ по текст на Мария Касимова-Моасе, в изпълнение на Татяна Лолова, наскоро очарова феновете на голямата актриса. Последва нова премиера на Момчил Колев и пета поред песен в проекта „Пеещи артисти“. Нейното заглавие е „Роднина на дъжда“. „Това е кино, облечено в поезията на Георги..

публикувано на 25.11.20 в 11:10