Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просвещението е повече от образование

Философът Тодор Тодоров за по-дълбокия смисъл на будителството и просвещението

Снимка: БГНЕС

Кому са нужни будителите във време, в което всички са грамотни, образовани и квалифицирани като работна ръка? И вероятно за да отговорим на въпроса, трябва да вникнем в разликата между образованост и просветеност – на това навежда разговорът с философа Тодор Тодоров.

"Просвещение е мръсна дума в съвременния свят. Свикнали сме с клишето, че просвещението е за всички и че се стремим към него.

За да бъдем просветени обаче, трябва да сме готови да се откажем от готовите истини и предпоставените тези, а това не е комфортно. От тази гледна точка будителството поставя въпроса: искаме ли да бъдем събудени и готови ли сме да се откажем от удобството, който полусънното състояние носи? 

Дали граничното време, в което се намираме, ще ни отвори очите и ще се откажем от утехата на лесното съществуване?"

Тодоров цитира книгата на Петер Слотердайк "Критика на циничния разум", в която немският философ твърди, че живеем в епоха на просветено фалшиво съзнание.

"Просвещението, събуждането означава да се конфронираш с реалността, то е личен екзистенциален акт. Не може да си просветен и това да не преобърне твоя живот и твоите убеждения.

Ние идеализираме будителите, превръщаме ги в икони, но на практика те никога не са били желани. Те винаги са носителите на неприятни вести. Трябва да внимаваме в идеализирането им, при положение че предпочитаме фалша. Маргинализирането на хуманитарното познание е част от този фалш, както и набеждаването на фалшиви герои, които са по-скоро интериорни дизайнери на лесното живеене."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50