Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Просвещението е повече от образование

Философът Тодор Тодоров за по-дълбокия смисъл на будителството и просвещението

Снимка: БГНЕС

Кому са нужни будителите във време, в което всички са грамотни, образовани и квалифицирани като работна ръка? И вероятно за да отговорим на въпроса, трябва да вникнем в разликата между образованост и просветеност – на това навежда разговорът с философа Тодор Тодоров.

"Просвещение е мръсна дума в съвременния свят. Свикнали сме с клишето, че просвещението е за всички и че се стремим към него.

За да бъдем просветени обаче, трябва да сме готови да се откажем от готовите истини и предпоставените тези, а това не е комфортно. От тази гледна точка будителството поставя въпроса: искаме ли да бъдем събудени и готови ли сме да се откажем от удобството, който полусънното състояние носи? 

Дали граничното време, в което се намираме, ще ни отвори очите и ще се откажем от утехата на лесното съществуване?"

Тодоров цитира книгата на Петер Слотердайк "Критика на циничния разум", в която немският философ твърди, че живеем в епоха на просветено фалшиво съзнание.

"Просвещението, събуждането означава да се конфронираш с реалността, то е личен екзистенциален акт. Не може да си просветен и това да не преобърне твоя живот и твоите убеждения.

Ние идеализираме будителите, превръщаме ги в икони, но на практика те никога не са били желани. Те винаги са носителите на неприятни вести. Трябва да внимаваме в идеализирането им, при положение че предпочитаме фалша. Маргинализирането на хуманитарното познание е част от този фалш, както и набеждаването на фалшиви герои, които са по-скоро интериорни дизайнери на лесното живеене."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските стартъп компании – предизвикателства и перспективи

Тази година България е домакин на Централноевропейските стартъп награди (CESA).  На 27 ноември ще бъдат връчени наградите на най-добрите стартъп компании в Централна и Източна Европа – част от мрежата на глобалните стартъп награди. Подборът е от 7 региона в 63 държави от Европа, Азия и Африка, разпределени в 10 категории, ще бъдат отличени като шампиони в..

обновено на 26.11.20 в 14:16

Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът..

публикувано на 26.11.20 в 14:00

Пътеводител в Нощта на учените

"Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, а Европейската нощ на учените има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна" – с тези думи на Любов Костова, директор на Британския съвет в България, може да се обобщи безкрайно разнообразната програма на Европейската Нощ на учените. Поради разпространението на Covid-19 тази..

публикувано на 26.11.20 в 12:44

За многоезичните деца с разбиране

В страната ни няма специализирана методика как да се преподава на ученици с различен майчин език в началните класове. Всеки учител сам търси ресурси и начини да се справя с това предизвикателство. Вече близо година “Заедно в час” в партньорство със сдружение "EducArt"  работят по проект за решаването на този проблем  и създаването на..

публикувано на 26.11.20 в 09:05

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

От 22 октомври Полша протестира.  Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди.  В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални. В други западноевропейски страни с подобна на Полша популация и с въведено сексуално образование в..

публикувано на 26.11.20 в 08:10