Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Златната орда – далечна и близка

Златната орда, 1369 г.
Снимка: Wikipedia

Златната орда – държавното образувание, което се създава на бреговете на Волга след разпадането на голямата Монголска империя, ни се струва сякаш далечно и неотносимо към колизиите в българската история. Само обаче така ни се струва, тъй като, макар и на хиляди километри от Балканския полуостров, събитията там рефлектират и върху нас. Достатъчно е само да споменем периода, когато татарите на беглербега Ногай от племето на мангутите се разпореждат като господари в земите ни, а синът му Чака се жени за дъщерята на цар Георги I Тертер и дори за кратко заема българския престол. Чака, както е известно, има незавидна съдба: Теодор Светослав Тертер, след като вижда пълчищата на хан Токту от рода на Чингизидите, който враждува с Чака, най-големия син на Ногай, пред Търновград, хвърля зет си в тъмница, където по негова заповед бива удушен, а главата му е изпратена в шатрата на Токту. Татарският предводител – получил каквото иска, оттегля войските си.

Златната орда е забележителна и с друго: в нея се смесват волжките българи и монголите, за да се създаде народът, известен днес с етнонима татари. Дълго време Ордата упражнява властта си над древната Рус, докато при Иван Калита и особено при Иван III Василиевич Тъмния, правнук на Дмитрий Донски, Московското княжество постепенно отхвърля васалната си зависимост. Дотам, че през 1552 г. Иван IV Грозни завладява Казан и окончателно слага край на съществуването на Златната орда. Тя е образувание, родено от Великата степ и всички ритми на извержение от там на варварски номадски народи се отразяват и влияят както на Балканите, така и на цяла Европа. А какво точно е и как се случва това влияние, ще разберете от разговора с проф. Александър Николов, с проф. Калин Янакиев, с доц. Алексей Кальонски и д-р Георги Владимиров в предаването „Премълчаната история“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35

Дума на годината? Твърде много са

За първа година Оксфордският речник на английския език предпочете да не избере дума на годината, заявявайки, че 2020 е "година, която не може да се опише с една дума", вместо да се спре на "коронавирус" или "локдаун". Проследявайки огромен корпус от над 11 милиарда думи, намерени в уеббазирани новини, блогове и други текстови източници, лексикографите..

публикувано на 24.11.20 в 11:57