Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Акад. Иван Миланов

Световен ден за борба с инсулта

Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемаст и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. Инсултите са трета причина за смъртност в България. Смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136 с различна степен на инвалидност, която при 10% от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. 

Какви са новите методи за лечение на инсулта и превенцията? Скептичното отношение към експертната позиция може да бъде опасно, смята акад. Иван Миланов, председател на Дружеството по неврология и директор на МБАЛ по неврология и психиатрия "Свети Наум" - София:

"Много фактори са отговорни за инсулта. Ако ги класираме по тежест, най-важно е високото кръвно налягане, ако не е правилно лекувано; мозъчната атеросклероза, чието развитие зависи донякъде от начина на хранене; от тютюнопушенето; от злоупотребата с алкохол, от физическата активност. Това са най-често срещаните, най-баналните фактори, т.нар "променливи фактори", върху които ние можем да въздействаме."

Акад. Миланов е категоричен, че българинът малко неглижира проблема и не вярва. Той смята, че здравословният начин на живот и контролът над кръвното налягане са условие за добра превенция.

За контрола, превенцията, симптомите на инсулта, тромболизата – чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каква ще е съдбата на Централната баня в София

Три проекта представиха концепциите си, представящи и бизнесплан, и модел за развитие на Централната баня, на три избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.  Кое свързва представените проекти и къде са разликите – разговор с арх. Даяна Николова от "Софияплан". " И трите екипа..

публикувано на 30.11.20 в 13:55
Леда Аврамова

От учителя с любов

В българското общество хем битува мнение, че образованието е нещо важно, хем витае една представа, че учители стават само хора, които не умеят друго. За щастие, тази нагласа се променя, а я променят хора като днешната гостенка на рубриката "Главен герой" – Леда Аврамова. Аврамова загърбва успешната си кариера в областта на комуникациите и връзките с..

публикувано на 30.11.20 в 11:50

Калин Гайтанджиев: Изгубили сме умението да бъдем автентични

За стените на психичното здраве в условия на криза. Кой ги изгражда? Добре ли е да ги има? Как се отразява това на всеки от нас? Това коментира в "Нашият ден"  Калин Гайтанджиев, психолог с професионална практика в затвор и в училище, квалифициран семеен терапевт, герой на филма „Калин и отборът на затвора“.  " Стените са нашите граници . И когато..

обновено на 30.11.20 в 10:19

Храната разказва света

Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също..

публикувано на 30.11.20 в 10:10

Още една тухла в стената

Психоанализата, големите идеологии, тоталитарните диктатури, самотата, изолацията – "Стената", албумът на "Пинк Флойд" от 1979 г., сякаш обхващаше големите теми на ХХ век. Създаден по време на Студената война, той значеше различни неща за хората от двете страни на Желязната завеса, после се превърна се в символ на падането на Берлинската стена...

публикувано на 30.11.20 в 09:47