Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади хора от Пернишко ще се обучават по предприемачество

Млади хора от Перник, Радомир, Брезник, Трън и други населени места в областта ще бъдат обучавани по предприемачество с цел постигане на умения за стартиране на собствен бизнес. Трейнингът се организира от Българската платформа за международно развитие (БПМР) и Центъра за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) в партньорство с Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и ще се състои на 31 октомври от 9.30 до 18.00 ч в регионалния младежки център “RAISE YOUTH CENTER” в град Брезник.

В програмата се предвиждат сесии, които да дадат възможност на участниците да получат основна информация за това как да развият собствената си идея и да стартират успешен бизнес на местно ниво. Ще бъдат обсъдени основните предизвикателства пред местната общност, какво е предприемачество и как да се премине от идея към бизнес, като се изгради устойчив бизнес модел. За тази цел участниците ще се разпределят в отбори, в които ще разработят бизнес канава стъпка по стъпка. Темите в обучението ще бъдат свързани и с Дневния ред за устойчиво развитие на света до 2030 година на ООН и 17-те глобални цели, включени в него, като методите, използвани от обучителите ще бъдат в съзвучие с неформалното учене и глобалното гражданско образование.

Станимира Хаджимитова, директор на Центъра за развитие на устойчиви общности, основател регионалния младежки център “RAISE YOUTH CENTER” в град Брезник, разказа в "Нашият ден" повече за предстоящото обучение и за свършеното досега. Чуйте – в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да напишем истинската история на България

Какво е историята - разказ за победи и поражения ли съзнанието за общо минало и споделена памет? Дали нашите лични истории, тези на семейството, рода, къщата, улицата ни не се вплитат в един по-голям наратив, изграждащ историята? " Моята българска история " е интерактивна карта на България, в която читателят е разказвач, а разказвачът е читател и всеки..

публикувано на 23.11.20 в 16:56

Въздействието на изкуствения интелект върху обществото

Международна онлайн конференция „Въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество“ се състоя тези дни.  Лекторите бяха учени, изследователи и експерти в областта на изкуствения интелект от три европейски държави. Организатори на събитието – фондацията „Конрад Аденауер“, посолството на Швейцария и Институтът по философия и социология на БАН...

публикувано на 23.11.20 в 14:15

Там, където всички говорят за бедност, ние откриваме богатство

Плетенето и тъкането са основни женски умения в традиционната култура с богата история в предмодерната епоха. Плетенето, освен чисто практическата си функция, може да се споделя на седенки – един вид органична социална мрежа, утвърждаваща общността и свързването.  Янина Танева, организатор на инициативата „Резиденция Баба“, разказва за плетаческите..

публикувано на 23.11.20 в 14:12

Изкуственият интелект – възможности, предизвикателства, заплахи

На какъв етап от разработването на Изкуствен интелект (ИИ) сме и какви са възможните сценарии за развитието му? Каква е необходимостта от регулация на тази дейност заради предизвикателствата, пред които се изправя човечеството. Константин Василев – програмист, работещ в сферата на ИИ, говори по темата в "Нашият ден": " На този етап все още сме в..

публикувано на 23.11.20 в 11:15
арх. Анета Василева

Арх. Анета Василева: Това, че сме малки и не особено богати, ни спасява от архитектурни ексцесии

"През ХХ век са построени повече сгради, отколкото през всички останали предходни векове, взети заедно – казва арх. Анета Василева,  преподавател по история и теория на архитектурата в УАСГ, част от група WhATA .  Като архитектурен историк, тя се занимава и преподава предизвикващия полюсни реакции период от 1944 до 1989 г. А понеже се оказва, че..

публикувано на 23.11.20 в 10:39