Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: На коя линия е МВР и какво е финансовото изражение на това

Валентин Попов/ личен архив

"Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите", каза тази седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в Закона за МВР за изплащане на положения извънреден труд на служители на ненормиран работен ден от 1 януари 2021 г., което ще струва на държавата над 60 млн. лева. Вътрешният министър уточнява, че исканията за увеличения на заплатите също се коментират. 

В "Нашият ден" председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов разясни, че основните въпроси са на коя линия е МВР по време на пандемията и какво ще бъде финансовото изражение на това признание:

Има ли нарушен диалог между МВР и Синдикалната федерация на служителите

"В интерес на истината, примерът, който посочва министър Терзийски, е много показателен за един добър резултат, добър социален диалог. Тази поправка мина много бързо и през МС, и през НС. По този начин беше възстановена справедливостта, доколкото за голяма част от колегите извънредният труд не се заплащаше, а се компенсираше с допълнителен платен годишен отпуск."

Валентин Попов се въздържа от изказване на конкретни проценти и числа, но направи сравнение с увеличените от 31 август с до 30% заплати на служители в 34 държавни административни структури, което, сравнено предвижданото до момента увеличение с 10% заплати в МВР, звучи като подигравка.

"Що отнася до увеличението на заплатите на служителите в МВР, нашите претенции са за започване на официални преговори между политическото ръководство и Синдикалната федерация на служителите в МВР. Липсата на такива официални преговори доведе до тази вълна от предупредителни протестни действия на нашата федерация – регионални протести из цялата страна. Имаме покана от политическото ръководство за среща на 2 ноември, по време на която ще бъдат разисквани нашите искания за увеличение на заплатата." 

Критерии за увеличение

"Нашият протест не е само за повече пари, той преследва и целта за признанието на служителите от МВР, които са на първа линия, заедно с лекарите и медицинските работници", подчерта Валентин Попов и изрази разочарование, че между наградените в МВР с еднократни парични награди кой знае защо не е имало нито един пожарникар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаела Манасиева, или да разкажеш Италия в книга

На 21-ви март, четвъртък, от 18:00 часа в книжарница "Гринуич" на столичния бул. "Витошка" ще има представяне на книгата "Италия – вечната приказка" от Михаела Манасиева .  Михаела Манасиева, завършва Италианска филология и има богат опит като преподавател и преводач. Тя разказва за своето случайно запознаване с италианския език още в..

обновено на 19.03.24 в 10:15

Кулинарният туризъм в България

Характерният вкус на България и неговата връзка с културно-историческото наследство у нас е ресурс за развитието на регионите. Кулинарният туризъм най-често е съпътстващо преживяване, свързано с консумация на локални хранителни продукти. Дегустация, опознаване на производствените процеси, състезания, демонстрации – това са дейности, свързани с..

публикувано на 19.03.24 в 09:03

Лични теми се проявяват чрез графични техники в нов проект

"Линопринт и отпечатъците вътре в нас" е новият проект на Янина Танева , позната ни като основател на "Фабрика за идеи" и "Резиденция баба". Тя е практик в сферата на работата с групи и груповата динамика с над 15 години работа с фокус – работа с общности.   В проекта се работи с лични теми през различни графични техники . Ателие..

обновено на 19.03.24 в 08:51

Изложба в Европарламента разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

На днешния 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата, директно от Брюксел,  Димитър Иванов , директор на парка. По неговите думи идеята на тази изложба е да представи парка за мечки и..

обновено на 18.03.24 в 12:44

Седмица на отворените врати в НХА – какво можем да видим?

На 18 март Националната художествена академия (НХА) обяви седмица на отворените врати. За да разберем какво ще предложат ателиетата и специалностите за предстоящата учебна година, разговаряме с Диди Спасова от Академията. Тя споделя, че посетителите ще имат възможност да се запознаят с множество интересни творчески ателиета, уъркшопове, срещи и..

обновено на 18.03.24 в 12:05