Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Валентин Попов: На коя линия е МВР и какво е финансовото изражение на това

Валентин Попов/ личен архив

"Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите", каза тази седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в Закона за МВР за изплащане на положения извънреден труд на служители на ненормиран работен ден от 1 януари 2021 г., което ще струва на държавата над 60 млн. лева. Вътрешният министър уточнява, че исканията за увеличения на заплатите също се коментират. 

В "Нашият ден" председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов разясни, че основните въпроси са на коя линия е МВР по време на пандемията и какво ще бъде финансовото изражение на това признание:

Има ли нарушен диалог между МВР и Синдикалната федерация на служителите

"В интерес на истината, примерът, който посочва министър Терзийски, е много показателен за един добър резултат, добър социален диалог. Тази поправка мина много бързо и през МС, и през НС. По този начин беше възстановена справедливостта, доколкото за голяма част от колегите извънредният труд не се заплащаше, а се компенсираше с допълнителен платен годишен отпуск."

Валентин Попов се въздържа от изказване на конкретни проценти и числа, но направи сравнение с увеличените от 31 август с до 30% заплати на служители в 34 държавни административни структури, което, сравнено предвижданото до момента увеличение с 10% заплати в МВР, звучи като подигравка.

"Що отнася до увеличението на заплатите на служителите в МВР, нашите претенции са за започване на официални преговори между политическото ръководство и Синдикалната федерация на служителите в МВР. Липсата на такива официални преговори доведе до тази вълна от предупредителни протестни действия на нашата федерация – регионални протести из цялата страна. Имаме покана от политическото ръководство за среща на 2 ноември, по време на която ще бъдат разисквани нашите искания за увеличение на заплатата." 

Критерии за увеличение

"Нашият протест не е само за повече пари, той преследва и целта за признанието на служителите от МВР, които са на първа линия, заедно с лекарите и медицинските работници", подчерта Валентин Попов и изрази разочарование, че между наградените в МВР с еднократни парични награди кой знае защо не е имало нито един пожарникар.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българските стартъп компании – предизвикателства и перспективи

Тази година България е домакин на Централноевропейските стартъп награди (CESA).  На 27 ноември ще бъдат връчени наградите на най-добрите стартъп компании в Централна и Източна Европа – част от мрежата на глобалните стартъп награди. Подборът е от 7 региона в 63 държави от Европа, Азия и Африка, разпределени в 10 категории, ще бъдат отличени като шампиони в..

обновено на 26.11.20 в 14:16

Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът..

публикувано на 26.11.20 в 14:00

Пътеводител в Нощта на учените

"Наука има във всяко едно проявление от нашия живот, а Европейската нощ на учените има за цел да покаже именно какво точно прави науката и защо тя е важна" – с тези думи на Любов Костова, директор на Британския съвет в България, може да се обобщи безкрайно разнообразната програма на Европейската Нощ на учените. Поради разпространението на Covid-19 тази..

публикувано на 26.11.20 в 12:44

За многоезичните деца с разбиране

В страната ни няма специализирана методика как да се преподава на ученици с различен майчин език в началните класове. Всеки учител сам търси ресурси и начини да се справя с това предизвикателство. Вече близо година “Заедно в час” в партньорство със сдружение "EducArt"  работят по проект за решаването на този проблем  и създаването на..

публикувано на 26.11.20 в 09:05

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

От 22 октомври Полша протестира.  Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди.  В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални. В други западноевропейски страни с подобна на Полша популация и с въведено сексуално образование в..

публикувано на 26.11.20 в 08:10