Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дуранкулак – за опръстенителния лагер и птиците

Защо колкото повече научаваме за птиците, толкова повече научаваме за света около нас

Доброволците в лагера и фотосесия на земеродно рибарче
Снимка: Оля Стоянова

Мястото е Дуранкулашкото езеро, където два месеца и половина продължи втория опръстенителен лагер – едно 5-годишно научно изследване, организирано от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, Националния природонаучен музей, Сдружение за дивата природа „Балкани“ и Патрик Бергкамп – опръстенител от Холандия.

Първият опръстенителен лагер се проведе миналата година с идеята да бъде изучавана есенната миграция на птиците, които преминават в района. А както винаги, колкото повече научаваме за птиците, толкова повече научаваме за света около нас. Това ни казва и доц. Петър Шурулинков от Националния природонаучен музей към Българската академия на науките.


 
Доц. Петър Шурулинков с пчелояд в ръце. Фотограф: Оля Стоянова
Вторият научен опръстенителен лагер на Дуранкулашкото езеро се проведе от 15 август до 31 октомври тази години и той е шанс за орнитолозите да научат повече за поведението и пътя на прелетните птици, но и шанс за доброволците да се докоснат до тези птици, шанс за децата да видят колко красива може да бъде науката, шанс за всички нас да си дадем сметка колко крехко е равновесието.

„Идвам на Дуранкулашкото езеро, за да наблюдавам птици и понякога да ловя за кратко. Забелязал съм, че има много мигриращи пойни птици, а първият такъв голям лагер – на смени, направиха тук колегите от Унгария , които обаче се интересуваха от един конкретен вид пойна птица – мустакатото шаварче. Тогава на мен ми дойде идеята защо ние да не можем да се организираме и да покрием повече видове и за по-голям период, след като сме много по-близо до това място от унгарците. И при един разговор с Патрик стигнахме до идеята, че тук е добре да се направи опръстенителен лагер, който да има две основни цели – първо, проучване на миграцията на пойните птици, динамиката, видовия състав и всички подробности, миграционните трасета и накъде мигрират тези птици, и второ – обучение на млади орнитолози, млади опръстенители, които да продължат по-нататък тази дейност и тя да се развие и да стане по-мащабна у нас“, обяснява доц. Шурулинков.


 
Доброволците в лагера и Патрик Бергкамп в процес на измерване, описване и освобождаване на птиците.  Фотограф: Виктор Джаков
Доц. Петър Шурулинков ни разказва не просто за последните диви места по Северното Черноморие, за птиците и района на Дуранкулашкото езеро, но и за тазгодишния опръстенителен лагер в района. Разказ за хубави и диви места, за наука и разбира се – за птици. Един нагледен урок по орнитология, изнесен от доц. Петър Шурулинков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За разговорите на работното място

Където и каквото и да работим, езиковото общуване е неизбежна част не само от собствената ни трудова дейност, но и от взаимодействието с колеги, началници, подчинени, клиенти, партньори и т.н. И дума да няма, че говоренето или по-точно разговарянето може да подобри постиженията ни, взаимоотношенията в екипа, че дори и здравето ни, но може да причини..

публикувано на 19.01.21 в 17:05

За „Сендовата система“ и чудесата в образованието

Какво означава уроците да пораждат интерес у децата, какво означава да не се пишат оценки и колко лесно е да отглеждаме и щастливи, и знаещи, и можещи деца. Доколко актуална и приложима е днес т.нар. „Сендова система“ или още за проекта на времето – „Проблемна група в образованието“.  През 1979 г. акад. Благовест Сендов казва, че компютърът може да се..

обновено на 19.01.21 в 13:00

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния..

публикувано на 19.01.21 в 09:24

Най-вълшебните места са Андите и джунглата на Амазонка

Васил е любител на пътешествията, посещава 30 държави на 4 континента. Казва, че най-вълшебните места за него са Андите и джунглата на Амазонка. Пътуванията му го вдъхновяват да опознае нови култури и общества. Вярва, че човек не бива бързо да препуска през туристически обекти, а да прекара време, впускайки се в дълбините на местните традиции и обичаи,..

обновено на 18.01.21 в 13:35
Д-р Илиян Попов

Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух

Днес, повече от всякога, се обръщаме към науката и търсим решения, свързани не само с кризата, причинена от Covid-19, но и с още по-всеобхватната и застрашителна климатична криза. Учените търсят по-екологични и щадящи околната среда, както и работната сила, начини за производство на енергия. Такъв проект е „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за..

публикувано на 17.01.21 в 08:35