Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пътуващият човек и укротяването на страховете

Мира Баджева
Снимка: личен архив

„Сигурността е само илюзия“, казва Мира Баджева, журналист и издател. Светът не може да ни гарантира абсолютна сигурност, защото във всеки един момент, във всяка една точка на света, можем да бъдем изненадани от нещо, казва тя. Въпросът е как реагираш и доколко си научен и подготвен, за да можеш да извадиш най-доброто от себе си.

„Най-добре се живее с една вътрешна широта“, казва Мира Баджева, която не определя себе си като много смел човек, но пък казва, че е пътешественик с дълъг опит. Въпросът е как пътуването ни променя и как спираме да очакваме, че светът е предвидим и ясен във всеки един момент.

За пътуващият човек и за укротяване на страховете, за това как днес  пътешествениците се справят с кризата Covid-19 и как чувството за несигурност понякога ни прави по-устойчиви, за това разговаряме с Мира Баджева.

„Свикнали сме да се движим в познати, предсказуеми комфортни зони и места. Това е само илюзия“, казва Мира Баджева. Според нея способността ни да оцеляваме и да се справяме са умения, които се научават през годините. Ние не се раждаме с тях и затова цял живот се учим. „А пътуването е страхотен начин на учене“, казва тя.

Как се струпат страхове и дали пътуващите хора днес се чувстват по-сигурни. За сигурността и за базовото доверие към света, което зависи често от нас самите – говорим с журналиста и издател Мира Баджева. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домът на утрешния ден

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във вестибюла, за да научат от радиото всичко, което се случва по света. Промените в света променят и..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва: „Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен… Смъртта ми може..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15