Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маша Илиева – деликатната прима

Снимка: operasofia

Би трябвало да е свикнала със светлината на прожекторите и възхищението на публиката, но поразява със скромността и вглъбеното си отдаване на изкуството. Маша Илиева се е превъплътила във всички големи роли в балета, единствено чужда ѝ е ролята на капризна прима в живота. 

Мария Илиева познава големия успех, но е платила и високата му цена. Всички сме чували, че изкуството иска жертви, но за балета е особено вярно, защото той изисква строго посвещение, физически лишения и изтощение, травми.

Илиева познава всеки един аспект на балетното изкуство. Минала е през кордебалета, за който казва, че е голяма школа. Триумфирала е на сцената в най-желаните роли. След което се занимава с режисура и балетна педагогика. 

През кариерата си Мария Илиева се е изправяла пред различни трудности и е преодолявала най-различни препятствия. Това като че ли подхранва у нея една спокойна увереност, че с упоритост и много работа ще преодолее и този изключително тежък момент.

Примабалерината Маша Илиева е репетитор и режисьор в Софийската опера и балет и преподавател по Исторически танци в Държавната музикална академия - София. Тя е магистър по балетна режисура и доктор по детска балетна педагогика. Огромния си преподавателски опит изгражда с практиката в своята Балетна школа "Маша Илиева". Тя е възпитаничка на легендарната академия „Ваганова“ в Санкт Петербург и е сред най-ярките имена в съвременния български балет. 

През 2009 г. се оттегля от сцената, но ценителите на изящното изкуство помнят силните ѝ въздействащи изпълнения на главните роли в "Лебедово езеро", "Спящата красавица", "Жизел", "Силфида", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и др. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35