Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн омразата с реален образ

Ако думите на омраза, с които са нападани онлайн много етнически групи и малцинства, активисти за човешки права, журналисти и публични личности, оживеят извън виртуалния свят, те ще придобият образа на различни обекти на изкуството. Акварели, които пресъздават езика на омразата в кратка анимация от рисунки, вплели калиграфски изобразени обиди, „1000 думи“, отпечатани върху платове, които отправят реални заплахи, завеси с изписани на ръка закани и призиви към насилие, получени в отговор на изразена гражданска позиция. Последните са дело на калиграфа Костадин Кокаланов. Той е част от проекта, в който омразата си има изображение. И то може да бъде видяно в галерия „КО-ОП“ до 11 ноември.

Изложбата „Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ изследва омразата и начина, по който живеем с нея. Прави го чрез изкуството на млади и изявени художници и калиграфи, а целта ѝ е да отслаби, да изтощи до краен предел смисъла в агресивните думи. Поради тази причина творбите на артистите, участници в нея (Вероника Белчева, Елизавета Ангелова, Костадин Кокаланов и Стефан Чинов), са в пълен контраст с подбраните реални закани и обиди, призиви към насилие и тормоз. Те са елегантни и нежни. Подобна колекция, която показва виртуалния език на омразата в реално пространство, се показва за първи път.

„Представете си унифицирания глас на текст в интернет, този системен шрифт, например Verdana или нещо подобно, на дванайсет пункта и всички пишат на него. Ако текстът, оформлението и графиката на буквите биха звучали така, както ги гледаш, в интернет те звучат по един и същи начин, независимо кой ги казва. Идеята беше да покажем, че тези думи и послания имат човек, от когото идват“, каза в „Артефир“ калиграфът и графичен дизайнер Костадин Кокаланов.

Колекцията припомня колко лесно е всъщност да мразиш от дистанция, да проявяваш агресия, но онлайн, и колко бързо можеш да привикнеш към това и да го приемеш за нормално.

„Shit Storm: колекция от онлайн омраза“ се реализира от фондация GLAS в рамките на проекта „Rainbow Over Hate“, финансиран от програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз. 

Повече за изложбата разказва авторът на завесите с изписани на ръка закани и обиди, общо 16 на брой, Костадин Кокаланов.

Снимки – GLAS Foundation


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година , съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА. Той..

публикувано на 14.08.24 в 12:12

"Фантомът на операта" – за последен път на българска сцена!

Мюзикълът "Фантомът на операта" идва в България за втори път с девет нови представления. Спектаклите са от 29 август до 5 септември в зала 1 на НДК . Това са финални представления на българска сцена . Екипът няма да се върне трети път у нас. Той продължава турнето си по световните сцени. Надим Нааман в ролята на "Фантома" споделя:..

публикувано на 14.08.24 в 10:46

Средновековната църква в с. Долни Раковец посреща вярващите на Успение Богородично

"Църквицата" – така Дафинка Станоева нарича средновековната църква "Св. Николай Чудотворец" , с чиято реставрация и грижа се е заела през последните няколко години. В "Нашият ден" пазителката на ключа към малката църква с над 500-годишна история в с. Долни Раковец разказва за нелекия процес на реставрация, както и за предстоящия празник..

публикувано на 14.08.24 в 09:15