Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ден на металурга

Снимка: bg.wikipedia.org

Производството на металургични произведения спада, особено през последните години, поради ред икономически причини, това каза за предаването "Нашият ден" изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова. 

Износът на страната в сферата на цветната металургия (производството на мед, алуминий и други) е добър, добре се развива и България в това отношение е на седмо място в Европа. Много предприятия се спасиха дори и в тези тежки за икономиката времена, каза още Паунова.

На 5 ноември се чества Денят на металурга. Обявен е за професионален празник на българските металурзи през 1963 г. по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963). 

Как ще бъде отбелязан празникът и какво се случва с този важен за икономиката бранш, разказва в ''Нашият ден'' Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Никола Рангелов, член на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, поздрави колегите си с днешния празник. Той разказа за състоянието на българския стоманодобив и цветна металургия в момента и как се справят черната и цветната металургия.

"Имаме сериозен спад в черната металургия, за съжаление. За радост обаче цветната металургия, застъпена доста добре в България, там нещата са значително по-добри. Производството бележи стабилни резултати, които се дължат предимно на добрия мениджмънт и правилната фирмена политика. Те продължават да работят и по време на пандемията не съкращават работници."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40