Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на металурга

Снимка: bg.wikipedia.org

Производството на металургични произведения спада, особено през последните години, поради ред икономически причини, това каза за предаването "Нашият ден" изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова. 

Износът на страната в сферата на цветната металургия (производството на мед, алуминий и други) е добър, добре се развива и България в това отношение е на седмо място в Европа. Много предприятия се спасиха дори и в тези тежки за икономиката времена, каза още Паунова.

На 5 ноември се чества Денят на металурга. Обявен е за професионален празник на българските металурзи през 1963 г. по повод влизането в експлоатация на тази дата на Металургичния завод "Ленин" в Перник (1953) и на Стопанския металургичен комбинат "Кремиковци" (1963). 

Как ще бъде отбелязан празникът и какво се случва с този важен за икономиката бранш, разказва в ''Нашият ден'' Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Никола Рангелов, член на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия, поздрави колегите си с днешния празник. Той разказа за състоянието на българския стоманодобив и цветна металургия в момента и как се справят черната и цветната металургия.

"Имаме сериозен спад в черната металургия, за съжаление. За радост обаче цветната металургия, застъпена доста добре в България, там нещата са значително по-добри. Производството бележи стабилни резултати, които се дължат предимно на добрия мениджмънт и правилната фирмена политика. Те продължават да работят и по време на пандемията не съкращават работници."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35

Глухите хора се вълнуват и живеят пълноценно – вижте ги

През 1934 година група млади ентусиасти основава дружество на глухите в столичното училище "Йосиф Ковачев". Постепенно такива организации се появяват из цялата страна и се обединяват в Съюза на глухите в България, който днес чества своя 90 годишен юбилей . Умеем ли, като общество, да превеждаме тишината и да чуваме нечуващите – разговор в..

публикувано на 12.07.24 в 12:08

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17