Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На гости в село Шишманци

Снимка: plovdivnow.bg

Село Шишманци се намира в община Раковски и в него живеят около хиляда души. Основният поминък на хората е земеделието, но в последните години младите работят във фабрики и заводи в околността и в големия град Пловдив.

Разкази за името, историята и настоящето на селото, за делниците и празниците на жителите, младите хора и бъдещето, за читалището и неговите дейности. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за една библиотека

"Понякога отнема повече от половин година лечението на една стара книга. Работим страница по страница, милиметър по милиметър, с много търпение", обяснява Фулия. Тя е младо момиче, студентка-реставраторка в библиотека "Рами" в Истанбул и показва нагледно как изглежда процесът по реставрация на старите издания. "Работата ни донякъде прилича на..

публикувано на 22.03.23 в 18:05

Епизод 3: Сам на себе си

Цикълът е от четири епизода и разказва Балканските войни през дневниците на войници, военни кореспонденти и фотографи, които изследователите наричат "Дневници на болката и страданието, за това, което бушува в телата". В цикъла проследяваме пътя на българската армия в четири основни посоки на бойните действия. На този фон са разказани и..

публикувано на 22.03.23 в 09:40

Защо защитената зона "Долни Богров-Казичене" е толкова важна?

"Всеизвестен факт е, че защитените зони у нас не се стопанисват устойчиво. Такъв е и случаят със защитена зона "Долни Богров-Казичене", която е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, обявена за защитена през 2007 г. по Директивата за птиците. В момента районът е подложен на активна антропогенна дейност, което поставя редица сериозни..

публикувано на 22.03.23 в 08:30
Доц. Росица Попова

Отслабването – естетика или влошено здраве?

Модата е странна приумица – през годините диктува ту начина на обличане, ту обноските, телефоните, колите, жилищата ни и тяхното обзавеждане. Има обаче "модни тенденции", които крият определени рискове за здравето ни. Една от тях – отслабването и постигането на естетичен вид. В стремежа към това няма нищо рисково, опасностите идват от начините на..

публикувано на 21.03.23 в 12:05

София – един различен поглед

За един необичаен туристически пътеводител разказва Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти". Интерактивният пътеводител за столицата –  "Моята София – един различен поглед"  е създаден от хора в неравностойно положение, в които те представят културните забележителности по свой начин – като разказ, снимка, рисунка, пластика и т.н.  По думите на..

публикувано на 20.03.23 в 13:50