Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарските асистенти и фелдшерите – в готовност за национален протест

Медицински специалисти протестират пред МЗ по време на срещата на министър Кирил Ананиев с фелдшери, лични лекари, акушерки, медицински сестри, рехабилитатори
Снимка: БГНЕС архив

Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите обяви, че снема доверието си от правителството и от здравния министър заради „недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка“. 

"На прага на здравна катастрофа сме – се казва в позицията на БСЛАФ – за нея ние предупреждавахме правителство и МЗ от години. България преживява дълбока здравна криза в тежки условия на пандемия от Covid-19 при сериозен медицински кадрови дефицит, в резултат на липса на адекватна и далновидна здравна политика. Афишираните от МЗ и управляващите от ГЕРБ твърдения, че всички имат достъп до високо квалифицирана медицинска помощ, са видно несъстоятелни. България е на дъното на всички здравни европейски и световни позитивни класации и на челни места във всички негативни класации, поради липса на качествено здравеопазване.

През изминалите години и месеци на управление на ПП ГЕРБ УС на БСЛАФ всячески е търсил начини за контакти и конструктиван диалог с председателя на КЗ към НС д-р Дариткова, но безрезултатно. Бяхме лъгани по най-непочтен и недостоен начин от здравни министри и чиновници на настоящето правителство.

Демонстрирайки недалновидна и нерационална здравна политика, властта игнорира и направи анонимна една важна и значима за здравеопазването ни медицинска професия, тази на лекарските асистенти/фелдшери, което се отрази негативно на здравната ни система.

В настоящия тежък момент на здравна криза тези медици практикуват активно в спешните центрове, където са 70% от работещите в тях и са гръбнакът на спешната помощ в България; в учебните, социалните и здравни заведени; в структурите на МВР и на Министерство на правосъдието и навсякъде, където държавата е поела отговорността за предоставяне на квалифицирана медицинска помощ.

За жалост обаче управляващите негласно толерират липсата на нормативни уредби, уреждащи упражняването на професията. Показаното в годините неразбиране на същността на тази професия, както и нежеланието от страна на управляващите от ГЕРБ, тези специалисти да са в услуга на обществото, са явни. Всички инициативи на Съюза на лекарските асистенти и фелдшерите са игнорирани и професионалистите са принудени да практикуват медицинската си професия неуредено, с неясен статут. 

Измина една година и седем месеца от протестите ни, проведени пред МЗ и Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 25.03.2019 г. Поискахме справедливост – плурализъм и равнопоставеност на професията ни с всички други такива в здравната сфера. Поискахме професионална самостоятелност, самоуправление и саморегулация, чрез собствена професионално – съсловна организация, както при другите регулирани медицински професии. Беше ни отказано! Поискахме адекватни номативни разпоредби, касаещи статута на медицинската професия и нейната диференциация. Не беше направено! 

Никога исканията ни не са били свързани с финансови претенции или облаги! Изминаха три месеца от писмото ни лично до Министър Ангелов (вх. № 63.00.165./12.08.2020 г.) с молба за среща и нормален диалог – пълна незаинтересованост и игнориране от негова страна!

На свое заседание, проведено на 08.11.2020 г., Управителният съвет на БСЛАФ взе следните решения:

1. Считаме, че всички методи и средства за нормален диалог с управляващото мнозинство от ГЕРБ и Министъра на здравеопазването по отношение статута на професията ни са изчерпани;

2. Снемаме доверието си от правителството и Министър Ангелов заради недалновидни и хаотични здравни мерки, свързани с пандемичната обстановка;

3. Считаме, че оставката на правителството е единственият полезен за народа ни акт!

УС на „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите” (БСЛАФ) остава в готовност да призове структурите си и колегите в страната за НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!

Повече подробности за поцицията на Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите даде в "Нашият ден" Александър Александров, председател на УС на БСЛАФ. Чуйте интервюто в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54