Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на планината

Снимка: Жоро Хаджиев

Откриваме госта на рубриката "Радиоавтограф" на една поляна високо в Стара планина, близо до село Горановци. Това е Жоро Хаджиев -  музикант и фотограф със спортен дух, чиято най-голяма страст е да открива привидно забравени високопланински  населени места, за да разкаже после историите им. 

 Страстта към пътуване при него е семейна традиция, за което е свидетелството и фамилията, която носи  -  дядото на неговия прадядо стига до Йерусалим и става хаджия. 

Днес Жоро продължава тази пътешественическа традиция, като я комбинира със страстта си към моторите. На първата си забравена махала в Стара Планина се натъква случайно, още докато е състезател по мотоциклетизъм, а с нея открива и страстта си към планинските населени мести.

Макар никога да не е пренебрегвал равнините, за него именно планините носят най-много много приятни преживявания, защото в тях открива чувствата, събитията и историческите факти, които му носят най-голямо удоволствие.


Жоро Хаджиев подхожда като истински изследовател към местата, които посещава. Прави предварително проучване, интервюира местните хора и събира митове, предания и история, като не пропуска да документира фотографски приключенията си. 

Прави това, защото иска да споделя преживяванията с хората, които по една или друга причина не могат като него да пътешестват из забравените кътчета в нашите планини. За своя мисия е приел и запазването на паметта за тези места, чрез спомените на малкото останали в тях хора - традициите, историческите истини и неписаните разкази, които се предават от уста на уста, докато все още има кой да ги чуе. 

В разговора ще научите за местата, където той открива изключително впечатляващата суха зидария, както и за това какво заснема в изоставените къщи, в които успява да влезе, спазвайки своя принцип никога да не докосва нищо. 

Ще научите още и интересните връзки, които той прави между пандемията, която върлува в момента, и историите на стотиците изоставените махали, които е посетил. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Млад благотворител" – конкурс, насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17