Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дигитално издание на театралния фестивал „Варненско лято 2020”

Снимка: viafest.org

За първи път в своята 28-годишна история Международният театрален фестивал „Варненско лято” ще има дигитално издание. По традиция той започва винаги в началото на юни, но тази година беше отложен за есента, заради пандемията от новия коронавирус. Въпреки сложната ситуация, организаторите  от фондация „Виа фест” са решени да запазят връзката на публиката с големите постижения на театъра. Така 28-ото издание на фестивала ще се проведе от 25 ноември до 6 декември в изцяло дигитален формат, без представления на живо.

Фестивалът се открива с онлайн излъчване на фламенко балета „4 жени 4“ на младия танцьор и хореограф Мануел Рамирес, посветен на борбата за правата на жените в Испания. Спектакълът ще бъде достъпен за гледане от 19 часа на 25 ноември до 28 ноември.

Програмата включва още театрални постановки от цял свят по текстове на Шилер, Лесинг, Бюхнер, Шекспир, дело на едни от най-интересните режисьори през последните години – Тимофей Кулябин и Кирил Серебренников от Русия, Гжегож Яжина от Полша, Андреас Кригенбург от Германия, Деклан Донелан от Обединеното кралство, както и танцови представления на световни имена в хореографията – фламандката Анне Тереза де Кеерсмакер и французойката Маги Марен.

Финалът на „Варненско лято 2020” е филмът „14 минути непостоянство“ на Галин Стоев, който режисьорът подготви за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер Мариво - продукция на театъра в Тулуза, Франция, на който той е директор. Съвсем наскоро постановката получи четири номинации за Наградата на френските театрални критици, сред които и за спектакъл на годината.

Представленията могат да бъдат гледани онлайн, със субтитри на български, на сайта на организаторите . Достъпът до всеки спектакъл е свободен за 72 часа, на територията на страната.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нева Мичева за кинофестивала „Черни нощи“ в Талин

На Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин българският филм „Страх“ на Ивайло Христов спечели Голямата награда. Тази година фестивалът се проведе за 24-ти път, но не на живо, а в условия на пандемия онлайн.  След Голямата награда на „Златна роза“ във Варна това е второ признание за филма.  Председателят на журито Марк Адамс определи „Страх“..

публикувано на 04.12.20 в 15:52

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия. „Зад сценария стоят моите..

публикувано на 04.12.20 в 15:21
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който..

публикувано на 04.12.20 в 11:21

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09