Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Медвен – родното село на Захари Стоянов

Снимка: Валери Леков

Село Медвен е едно от очарователните старопланински селца, почти непроменени от времето, които пазят спомени и белези от дълга и нелека история. Там се е родил и израснал един от великите българи Захари Стоянов – българския революционер, политик, журналист и писател.

Медвен се намира на около 40 км от град Сливен, на 15-ина километра от него са Жеравна и Котел, кътчета които пазят духа на Възрожденския период.

Една от забележителностите на селото са многобройните добре запазени възрожденски къщи. Голяма част от тях са по-стари от 150 години. Друга местна забележителност е къщата-музей и паметникът на Захари Стоянов.

Някои от старите възрожденски къщи днес са превърнати в малки семейни хотелчета, където в автентична обстановка гостите могат да починат и да се насладят на планинско гостоприемство, тишина и спокойствие.

Още за историята на Медвен, забележителностите, селския туризъм, читалището и живота днес може да чуете в звуковия файл.

Кметството в село Медвен
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Какво се случи и какво не се случи през тези 15 години, в които съществува частно съдебно изпълнение? Какви са антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори? Каква е възстановената сума от 2005 г на бизнеса, гражданите, държавата и общините. Колко дисциплинарни дела са образувани през миналата година  и колко са приключили? Какви наказания за..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20