Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска:

Мерките срещу пандемията във Франция – пиковият момент премина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е ефектът от мерките срещу Covid-19 във Франция, намалява ли броят на болните, сближават ли се позициите на хората "за" и "против" след тези дни на затваряне? Коментар в "Нашият ден" прави Румяна Угърчинска, журналист, която живее във Франция.

"Да, броят на заразените намалява. Пиковият момент премина – той беше някъде около 12 ноември. Но Франция все пак беше шампион на заразяването през тази есен – около 11 октомври броят на заразените беше стигнал до 80 хиляди! Сега благодарение първо на вечерния час, който беше въведен още октомври, и на карантината, на локдауна – вече броят на заразените спадна до 21 хиляди души вчера. Това показа статистиката."

Вижда ли се краят на карантината и на проблемите в икономиката 

"Най-много се наблюдава броят на пациентите в спешни отделения – местата са общо 9000 – в момента са заети над 7000, от които 4600 само за Covid спешни случаи. Решенията на правителството и на санитарните специалисти се диктуват от това каква е заетостта на леглата в спешните отделения във Франция. Броят намалява. Надяват се да се предвиди облекчение от следващата седмица – първо ще се разреши на някои сектори от търговията да отворят. Дори беше взето решение Черният петък да се отложи за 4 декември, за да може търговците да се възползват." 

Румяна Угърчинска предполага, че мерките ще бъдат отслабени още в края на ноември – има вече и поглед към празниците. Тя коментира и дебатите по ваксините.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54