Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска:

Мерките срещу пандемията във Франция – пиковият момент премина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какъв е ефектът от мерките срещу Covid-19 във Франция, намалява ли броят на болните, сближават ли се позициите на хората "за" и "против" след тези дни на затваряне? Коментар в "Нашият ден" прави Румяна Угърчинска, журналист, която живее във Франция.

"Да, броят на заразените намалява. Пиковият момент премина – той беше някъде около 12 ноември. Но Франция все пак беше шампион на заразяването през тази есен – около 11 октомври броят на заразените беше стигнал до 80 хиляди! Сега благодарение първо на вечерния час, който беше въведен още октомври, и на карантината, на локдауна – вече броят на заразените спадна до 21 хиляди души вчера. Това показа статистиката."

Вижда ли се краят на карантината и на проблемите в икономиката 

"Най-много се наблюдава броят на пациентите в спешни отделения – местата са общо 9000 – в момента са заети над 7000, от които 4600 само за Covid спешни случаи. Решенията на правителството и на санитарните специалисти се диктуват от това каква е заетостта на леглата в спешните отделения във Франция. Броят намалява. Надяват се да се предвиди облекчение от следващата седмица – първо ще се разреши на някои сектори от търговията да отворят. Дори беше взето решение Черният петък да се отложи за 4 декември, за да може търговците да се възползват." 

Румяна Угърчинска предполага, че мерките ще бъдат отслабени още в края на ноември – има вече и поглед към празниците. Тя коментира и дебатите по ваксините.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За многоезичните деца с разбиране

В страната ни няма специализирана методика как да се преподава на ученици с различен майчин език в началните класове. Всеки учител сам търси ресурси и начини да се справя с това предизвикателство. Вече близо година “Заедно в час” в партньорство със сдружение "EducArt"  работят по проект за решаването на този проблем  и създаването на..

публикувано на 26.11.20 в 09:05

„Това е война“ – в Полша защитават правото на жените да правят аборт

От 22 октомври Полша протестира.  Демонстрациите събраха в кулминационния момент около 500 хиляди души в 500 града в цялата страна, а във Варшава – около 100 хиляди.  В страната се правят ежегодно около 100 000 аборта, от които по малко от 1% са легални. В други западноевропейски страни с подобна на Полша популация и с въведено сексуално образование в..

публикувано на 26.11.20 в 08:10
Мануела Малеева

Главен герой: Мануела Малеева

Тя е единствената българска тенисистка, печелила турнир от „Големия шлем“ и достигала до номер 3 в световната ранглиста при жените. По време на активната си професионална кариера Мануела Малеева печели 475 от общо 662 мача. Носителка е на 4 титли от състезания по двойки и на 19 индивидуални, което ѝ отрежда 20-о място във вечната класация. Има 41..

обновено на 25.11.20 в 17:19

Демокрацията функционира трудно без компромис

„Измамната лекота на демокрацията" е името на новата книга на професор Ивайло Знеполски. По думите му тя е опит през историята на изминалите 30 години свободен живот и демокрация да се стигне до днешните ни проблеми. „Ние доста неподготвени влизаме в една форма на управление, която е странна за много от хората, в която трябва хем да си свободен, хем..

публикувано на 25.11.20 в 16:31

Възможната бедност

Възможната бедност – какви предпоставки за нея създават социалният бюджет за 2021 година и мерките срещу разпространението на Covid-19? Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а нови по-строги мерки влизат в сила от петък – 27 ноември , и ще продължат до 21 декември 2020 г. На територията на възможната бедност: какви..

обновено на 25.11.20 в 15:40