Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Текстилът. Артистичен и авангарден" в "Квадрат 500"

Снимка: НХГ

Националната художествена галерия (НХГ) представя "Текстилът. Артистичен и авангарден". Тази година се навършват 60 години от основаването на катедра "Текстил – изкуство и дизайн" в Националната художествена академия (НХА). Дълги години колекцията "Артистичен текстил" на НХГ е непозната за широката публика. В нея са представени Мара Йосифова, Маруся Калимерова, Мария Кочопулос, Елисавета Иконописова, Петко Петков, Евелина Пирева, Васил Овчаров, Цветана Петрова, Марияна Райнова и други. 80-те години на миналия век са време на възход за родния текстил

Магьосникът на текстила, проф. Марин Върбанов, въвежда в стенния килим пространствената триизмерност. Художникът-новатор оставя трайна диря в развитието на текстилното изкуство не само в България, но и по света. Създава и ръководи катедрата по текстил в НХА у нас. През 1975 основава в Сидни, Австралия, школа за художествен текстил, а през 1986 г. оглавява основания от него Институт за художествен текстил в Ханжоу, Китай. Марин Върбанов и неговите последователи "превеждат на текстилен език изящното изкуство". Техните произведения са достойни за всеки световен художествен музей.

"В съвременния артистичен текстил рязката граница между жанрове и стилове, между гоблена и пластичната тъкан се размива, декоративно и изящно се преплитат чрез смесване на материи и похвати с различен характер, чрез различни методи и техники. Толерантността на текстилното изкуство към различните видове материи дава свобода на неговите създатели за нови идеи, посоки и експерименти, за нова интерпретация на видимото/невидимото в творбите им" – казват от НХГ. – Съвременните художници използват като изразна форма текстилната инсталация и включват неконвенционалното в съдържанието и реализациите на своите произведения. Примери в тази посока са работите на Анна Бояджиева, Лаура Димитрова, Вержиния Маркарова, Мария Киркова, Мила Стоева, Маргарита Допчева, Яна Петкова, Елисавета Ангелова, Антония Табакова и други. Тези автори превръщат в пърформанс процеса на тъкането. Творбите им придобиват авангарден характер с емоционалните и смислови препратки в тях и с използването на нови нестандартни материали." 

Изложбата продължава от 26 ноември до 7 февруари в "Квадрат 500".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния "език" са направени някои от най-големите китайски класически произведения. Спектаклите в този жанр..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни стихове и есета са публикувани на страниците на "Литературен вестник", "Литературен форум" и др. От..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър, Мексико, Грузия, Уругвай, Източен Тимор, Коморски острови и България. За първи път във фестивала има..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Фестивалът на изкуствата "Аполония": 40-годишна история с бъдеще

Фестивалът на изкуствата "Аполония" навършва 40 години. За моментите от историята и бъдещето на фестивала – разговор в студиото на "Нашият ден" с Маргарита Димитрова , директор на фестивала, и с Панайот Денев , създател и дългогодишен ръководител на фестивалния пресцентър. За Димитрова "Аполония" е живот, в който потопиш ли се веднъж, искаш..

публикувано на 18.07.24 в 10:34
Росена Добрева

16-годишната Росена Добрева: За книгите като общуване

16-годишната Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. Наградата на Росена е придружена с предложение за месечен стаж в Българското..

публикувано на 18.07.24 в 10:00