Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Бонева е Ребека Шарп в новия прочит на „Панаир на суетата“

Снимка: Старо фото

„Панаир на суетата“ ще има в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. На 26 ноември от 19 часа зрителите за първи път могат да гледат новия прочит на едноименната класика на Уилям Такъри, със сценичната адаптация на Кейт Хамил. Режисьор на спектакъла е директорът на театъра Маргарита Мачева.

Макар и да е написан през далечната 1848 година, романът на Такъри е по-актуален от всякога. Той се занимава с проблемите на съвременното общество – амбицията, суетата, стремежът към върха и цената, която всеки е готов да плати, за да го достигне. Скиците на английското общество всъщност са щрихи на обществото въобще. В тази непреходна история за лицемерието на елита всичко се оказва театрална сцена, а хората са обикновени марионетки.

Неслучайно в представлението на Благоевградския театър публиката ще може да види „Панаира на суетата“, представен като театрална постановка, в която актьорска трупа, ръководена от режисьор, я превежда през интригуващата история за колелото, което се завърта от бедността към богатството, и обратно, и така променя съдбите на героите.

Главният персонаж в панаира е и един от най-прочутите женски образи, изграждани някога – Ребака (Беки) Шарп. Именно нейният образ е прототипът и вдъхновението за създадената по-късно Скарлет О’Хара. Тя е дръзка жена, която не се спира пред нищо, за да осъществи мечтите си. С ужасяваща решителност, прилагайки цялото си остроумие, амбиция и сексапил, Беки си проправя път към висшето общество, което, по описанието на автора, никога не е било по-негостоприемно, отколкото през първата половина на XIX век.


В ролята на Беки е Мариана Бонева.

„Мисля, че за първи път ми се случва да изиграя персонаж, който търпи такова голямо развитие и виждаме десет години от живота му на сцената, в тези два часа, в които трае спектакълът. И това преобразяване, защото – да, той е един и същи човек, но минавайки през всичките перипетии, той става различен, това някак си ме вълнува през цялото време и с режисьора се опитваме да го достигнем. Хубавото в цялото нещо е, че Маргарита Мачева много добре знаем откъде тръгваме и докъде трябва да стигнем и успява да ни води през целия път. И се надявам на 26-и публиката да усети цялата тази атмосфера“, сподели актрисата в „Артефир“. Тя определя превъплъщението си в Беки Шарп като „голяма хапка“. Актьорският състав и хората, които стоят зад сцената, са тези, които ѝ помагат да изгради образа напълно.

Всички персонажи (както мъжки, така и женски), с които нейната героиня и тази на Гергана Цакова, в ролята на най-добрата приятелка на Беки – Амелия Седли, се сблъскват по пътя си към върха – са изиграни от актьорите Нено Койнарски, Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Иван Николов и Теодор Куков. Сценографията е дело на Марина Райчинова, музиката – на композитора Петър Дундаков, а хорегораф е Мариана Йотова.

В сценографията най-силно впечатление прави блестящата завеса, съставена от 23 600 ръчно нанизани мъниста, за чието изработване, и то в срок, помагат дори жителите на Благоевград.

За актуалността на романа, стремежите на съвременното общество и желанието на актьорите да се срещат най-накрая с публиката на „Панаир на суетата“ Мариана Бонева разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18