Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Бонева е Ребека Шарп в новия прочит на „Панаир на суетата“

Снимка: Старо фото

„Панаир на суетата“ ще има в Благоевградския театър „Никола Вапцаров“. На 26 ноември от 19 часа зрителите за първи път могат да гледат новия прочит на едноименната класика на Уилям Такъри, със сценичната адаптация на Кейт Хамил. Режисьор на спектакъла е директорът на театъра Маргарита Мачева.

Макар и да е написан през далечната 1848 година, романът на Такъри е по-актуален от всякога. Той се занимава с проблемите на съвременното общество – амбицията, суетата, стремежът към върха и цената, която всеки е готов да плати, за да го достигне. Скиците на английското общество всъщност са щрихи на обществото въобще. В тази непреходна история за лицемерието на елита всичко се оказва театрална сцена, а хората са обикновени марионетки.

Неслучайно в представлението на Благоевградския театър публиката ще може да види „Панаира на суетата“, представен като театрална постановка, в която актьорска трупа, ръководена от режисьор, я превежда през интригуващата история за колелото, което се завърта от бедността към богатството, и обратно, и така променя съдбите на героите.

Главният персонаж в панаира е и един от най-прочутите женски образи, изграждани някога – Ребака (Беки) Шарп. Именно нейният образ е прототипът и вдъхновението за създадената по-късно Скарлет О’Хара. Тя е дръзка жена, която не се спира пред нищо, за да осъществи мечтите си. С ужасяваща решителност, прилагайки цялото си остроумие, амбиция и сексапил, Беки си проправя път към висшето общество, което, по описанието на автора, никога не е било по-негостоприемно, отколкото през първата половина на XIX век.


В ролята на Беки е Мариана Бонева.

„Мисля, че за първи път ми се случва да изиграя персонаж, който търпи такова голямо развитие и виждаме десет години от живота му на сцената, в тези два часа, в които трае спектакълът. И това преобразяване, защото – да, той е един и същи човек, но минавайки през всичките перипетии, той става различен, това някак си ме вълнува през цялото време и с режисьора се опитваме да го достигнем. Хубавото в цялото нещо е, че Маргарита Мачева много добре знаем откъде тръгваме и докъде трябва да стигнем и успява да ни води през целия път. И се надявам на 26-и публиката да усети цялата тази атмосфера“, сподели актрисата в „Артефир“. Тя определя превъплъщението си в Беки Шарп като „голяма хапка“. Актьорският състав и хората, които стоят зад сцената, са тези, които ѝ помагат да изгради образа напълно.

Всички персонажи (както мъжки, така и женски), с които нейната героиня и тази на Гергана Цакова, в ролята на най-добрата приятелка на Беки – Амелия Седли, се сблъскват по пътя си към върха – са изиграни от актьорите Нено Койнарски, Аладин Алиибрахим, Божидар Йорданов, Иван Николов и Теодор Куков. Сценографията е дело на Марина Райчинова, музиката – на композитора Петър Дундаков, а хорегораф е Мариана Йотова.

В сценографията най-силно впечатление прави блестящата завеса, съставена от 23 600 ръчно нанизани мъниста, за чието изработване, и то в срок, помагат дори жителите на Благоевград.

За актуалността на романа, стремежите на съвременното общество и желанието на актьорите да се срещат най-накрая с публиката на „Панаир на суетата“ Мариана Бонева разказва в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59