Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трио "Имаж" включи българска музика в третия си албум

Снимка: trioimage.eu/en

Благодарение на пианиста Павлин Нешев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" имаме възможност да направим световната радиопремиера на новия албум на Трио "Имаж", в което заедно с него свирят цигуларката Гергана Гергова и виолончелистът Томас Кауфман. Камерният ансамбъл работи приоритетно в Берлин, но славата му отдавна е излязла извън границите на Германия и музикантите са канени за концерти по целия свят. Преди ситуацията с Ковид-19, разбира се.

Трио "Имаж" има сериозни успехи - сред тях се нарежда и най-престижната германска награда ECHO Klassik през 2014 г. за дебютния албум с музика на Маурицио Кагел. Още следващата година критиката оцени високо и премиерните записи на произведения от Ханс Зомер. Сега, за третия си компактдиск, излязъл на музикалния пазар на 13 ноември 2020 г., Трио "Имаж" избира смесица от познато и непознато, за да останат тримата верни на стила си, а от изпълненията лъхат страст, драматизъм и силни емоции.

За избора на програма, в която присъства и българска музика от Марек Дяков, и за осъществяването на албума с две световни звукозаписни премиери, специално за "Алегро виваче" разказа пианистът Павлин Нешев. Чуйте в първия звуков файл, а във втория е разговорът с него за кризисната ситуация заради пандемията и как се справят културните институции в Германия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14