Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е домакин на Централноевропейските стартъп награди CESA

Българските стартъп компании – предизвикателства и перспективи

| обновено на 26.11.20 в 14:16

Тази година България е домакин на Централноевропейските стартъп награди (CESA). На 27 ноември ще бъдат връчени наградите на най-добрите стартъп компании в Централна и Източна Европа – част от мрежата на глобалните стартъп награди. Подборът е от 7 региона в 63 държави от Европа, Азия и Африка, разпределени в 10 категории, ще бъдат отличени като шампиони в своите конкретни области. Награждаването ще бъде онлайн излъчено на 27 ноември от 19 часа и може да бъде гледано на живо на страницата на BESCO.

Българската стартъп асоциация е домакин тази година на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Българската стартъп асоциация (BESCO) е неправителствена организация, която свързва стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с иновациите. Кои са най-ярките участници и най-интригуващите идеи в инициативата? Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса? Каква е спецификата тази година – Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден":  

"Тази година награждаването ще бъде онлайн поради обстоятелствата с пандемията. Специфичното тази година е, че имаше много номинирани – над 740 компании. Журито е най-вече от инвеститори и успешни предприемачи. То прави своя подбор в 10 категории. 

На индивидуално ниво ние имаме много добри компании. Трябва да се даде стимул да се инвестира, за да има достатъчно ресурси за нови предприемачи и за вече създадените компании. Има дори компании, които се възползваха от кризата, други успяха да се адаптират, но предизвикателствата са много.

Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциацияБългарските стартъп компании са показали завидна солидарност по време на кризата, както и софтуерните и технологичните компании. Видими бяха опитите им да помогнат на останалата част от държавата и населението, на правителството, на болните хора, на другите бизнеси... Едно от нещата, които тази криза извади наяве, беше нуждата да се работи много по-близко с високотехнологичните компании, защото те дават решения, които са много по-устойчиви на такива кризи", смята Добромир Иванов.

Стартъп и предприемаческото общество в България расте с невъобразими темпове. Над 90% от компаниите развиват продукти за глобалния пазар, т.е. подобряват икономиката на държавата ни. (Само да припомним, че икомомически България има два начина за растеж — чрез ПЧИ и/или експорт на услуги). И не на последно място – това са хора с висок морал и още по-висока бизнес етика. Основно млади хора, които остават и работят в България, плащат си данъците, не цъкат и не изповядват мантрата на “sysipaha q taq durjava”. Напротив, намират решение на проблеми и действат срещу течението и срещу обичайния скептицизъм на заобикалящата ги реалност. Това са българските будители на 21-ви век. Това са хора с доблест и хора за пример! 

Ние знаем – добрият пример е заразен.

Чуйте разговора с Добромир Иванов в звуковия файл.

Доц. д-р Маню Моравенов е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българската фондова борса. Дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и член на екипа на VUZF Lab, той е с близо 25-годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари. В "Нашият ден" доц. д-р Маню Моравенов разказа за една конкретна инициатива за подкрепа на растежа на стартъп и малки и средни компании, създадена от Българската фондондова борса, и за първата стратегическа среща.

доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ"Днес е първата стратегическа среща, а за 12 месеца ще се проведат общо 4 срещи. Фокусът на днешната среща е финансирането с рисков капитал и дяловото финансиране. Основен водещ на срещата е нашият партньор Фондът на фондовете. В срещата се включват с участие и представители на самите компании, които ще представят своя опит. Ще се разгледат ползите и възможностите както от Фонда на фондовете, така и гледната точка на самите компании, а и на самите инвеститори. Допълнително по време на срещата ще се включат и глобалните консултанти. Няколко компании ще направят свое представяне пред инвеститори."

Доц. д-р Маню Моравенов коментира, че има два основни източника за финансиране на стартъп компаниите – директно финансиране от частен рисков инвеститор, като за целта стартиращите компании трябва да стигнат до такива инвеститори, вече има създадени структури, като BESCO например. От друга страна, доста голям тласък на този тип инвестиции се даде по линия на Фонда на фондовете, той използва публични средства чрез т.нар. "Програма за финансови инструменти" към дялово инвестиране в стартиращи компании. Има и трети източник, който на практика комбинира всички методи.

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта, вярата и благодарността

В долината на смъртта са тези десетимата прокажени от евангелското четиво тази неделя, изпъдени от обществото, за които светът е затворен поради страшната им болест. От там минава Спасителят и отзвукът от Неговата стъпка досяга ушите на прокажените. Със светлината на Своя благ поглед Христос обгръща нещастниците и ги изцелява, дали той не..

публикувано на 17.01.21 в 09:10

Музика в сърцата на възрастните хора

Актрисата и певица Сандра Петрова е избрала нестандартен, но много въздействащ начин, за да зарадва едни от най-уязвимите сред хората, в условията на епидемична изолация. Сандра прави виртуални музикални поздрави за възрастни хора, настанени в домове и институции. Макар Сандра да не е сигурна как точно се заражда идеята, когато предложението на..

публикувано на 15.01.21 в 16:14

Частен случай: Мария Вълчева – жертва на две взломни кражби

Как да потърсим правата си, когато сме жертва на две взломни кражби и двете със спряно наказателно производство? Кой е извършителят и кой го покровителства? Имотът се намира в местност Юнаците – Седми километър – Стара Загора. Какъв е частният случай на Мария Вълчева и нейното семейство? Ето какво разказва самата Мария Вълчева в "Законът и Темида"...

публикувано на 15.01.21 в 12:45

За пиара в политиката и политиката в пиара

Ако до преди 25-30 години не знаехме какво е пиар, през 2021 година пиарът е основна част от изявите не само на политиците, но и на всички ръководни хора. Пиарът, насочен към комуникацията, отправянетон на посланията и общуването – като част от елементите на обществения живот. След случая с ваксинираните общински съветници в Сандански социолози очакват..

публикувано на 15.01.21 в 11:30

Национален потоп или как се управляват водите

Три пъти над месечната норма са отчетени до момента валежи в някои части на област Ямбол . Обстановката постепенно се успокоява. При месечна норма от 38 литра досега в Стралджа са паднали 112 литра на кв.м, рекордни количества са отчетени и в общините Болярово и Елхово. Отводнени са мазета и приземните етажи в село Попово и ниските части на Стралджа...

обновено на 15.01.21 в 11:04