Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се превърне ли Синеморец в поредния Слънчев бряг

Снимка: SaveSinemorets/ФБ страница

Ако през изминалото лято сте били сред рекордния брой туристи, посетили Синеморец и наблюдавали с болезнено чувство красотата на пейзажа, с усещане, че може да е за последно, лошото предчувствие не ви е подвело. Въпреки победата на гражданската общност при обсъждането на ОУП (общия устройствен план) на Царево и постигнатото решение за спиране, строежът на самия скален ръб над морето до Синеморец стигна три етажа. 

Новата сграда спира достъпа до скалите и до морето и сякаш това не е достатъчно, има риск да доведе до още подобни строежи, които не само ще се включат към досегашната пречиствателна станция, която няма как да ги поеме, но и ще издигнат плътна стена, приватизираща една от най-красивите природни местности у нас.

"Става въпрос за изграждане на 8 вили и 1 басейн в 4 имота, за които има зелена светлина от РИОСВ Бургас. В другия имот, за който има само ПУП, говорим за 9 вили и 2 басейна. Тоест предвижда се мащабен план, който не е на разположение на обществото и настъпва към реализиране при пълна непозрачност", алармира Борислав Борисов, еколог и активист от инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне Слънчев бряг“.

"Ние се борим с местните институции, но смятам, че общината тук по-скоро е заложник на мощни хора и интереси в София, каза Николай Найденов, активист и преподавател в УАСГ. Няма как иначе да обясним действията на местната власт, която предприема унищожаване на една от най-красивите местности не само у нас. Няма друго обяснение за подобно самоубийствено безумие.

Освен погазването на законите и на ОУП, чудовищното застрояване би нанесло и други, дългосрочни щети. Това лято в Синеморец имаше рекорден брой туристи, но ако те догодина дойдат и видят стърчащ бетон и ужасно грозни постройки, повече няма да дойдат. Тоест това вреди и на туризма. 

Синеморец няма как повече да се разширява, тъй като граничи с природен парк Странджа, а и не е нужно, няма смисъл да се отчуждават околните земеделски земи, тъй като застрояването в самото село е рехаво и е пълно с пустеещи имоти", коментира като урбанист Найденов. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40