Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сбогуване с Камен Чанев

| обновено на 27.11.20 в 12:05
Снимка: @State Opera - Stara Zagora

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на Росини в Софийската опера, където красивият му глас направи огромно впечатление. Постепенно ролите станаха по-драматични и от Касио през 1994 г. той изпълни своята мечта – за главната роля в „Отело“ на Верди. Кой би забравил нестихващите аплаузи във Варна и в София след финалните акорди на „Тоска“? Публиката в Стара Загора обожаваше неговия Радамес от „Аида“.


Камен обичаше родния си град и с подкрепата на местното ръководство започна кампания за летни фестивални събития. Сигурно дълго ще помнят онази магична вечер стотиците зрители, събрали се на крепостта Туида, за да гледат постановката на „Аида“ с негово участие.

Дон Алваро от „Гуарани“, Рудолф от „Бохеми“, Калаф от „Турандот“, Херцога от „Риголето“, Манрико от „Трубадур“, Дон Карлос от едноименната опера, Канио от „Палячи“, Де Грийо от „Манон Леско“ – това са някои от запомнящите се образи от творческата биография на певеца.

Сбогуването с Камен Чанев ще бъде на 28 ноември от 10 до 13 часа във фоайето на Старозагорската опера.

Спомен за Камен Чанев с няколко фрагмента, които се пазят във фонотеката на радиото.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Петров

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". " От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на..

обновено на 26.01.21 в 19:08

Музикалната вселена на всепризнатия гений В. А. Моцарт през погледа на българските изпълнители

Поредното издание на предаването „Студио „Музика“ е посветено на Волфганг Амадеус Моцарт, чиято 265-а годишнина от рождението светът отбелязва на 27 януари тази година. Роден в Залцбург през 1756 г., за своя кратък земен път, продължил само 35 години, Моцарт оставя колосално по количество и неповторимо по своята художествена висота музикално творчество –..

публикувано на 26.01.21 в 09:05
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50