Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през 40-те години само неколцина бяха онези, които се поддадоха на соцреалистическия оптимизъм и влязоха с партийните автори, възхваляващи социалистическото строителство, АЕЦ, Кремиковци, Партията и др. п. Тези поети не влизат в нашата подборка.

Авторите, които представяме тук, са лирици с топли или тревожни гласове, таланти, неопетнени от фалша и лицемерието на развития социализъм. Казваме това, защото предходното поколение бе наречено Априлско. От поетите в нашата подборка не се получи Юлско поколение. Още в началото на техните изяви партийната литературна критика ги определи като тихи поети. Тази емблема тогава беше със знак минус, но погледнато от днешна позиция, можем да забележим, че в това определение има доза истина – т.нар. тихи поети се отличаваха от гръмките и възторжени викове на редица свои предшественици, служители на Партията. Поетите от нашата поредица са високо талантливи и дори в едно оцветено в червено време те търсеха и намериха своите единствени гласове, помнеха уроците на Далчев и не отстъпиха от поезията. Въпреки тежкото наследство, което преживяваха, творчеството на тези автори по същество е защита на живота. Хуманизмът и младата романтика бяха тяхна същност. Тази плеяда от таланти изрази силно и своеобразно своето несъгласие, а понякога и бунт срещу порядките и живота в тоталитарното общество.

В зависимост от натюрела си всеки от тях написа книги и стихове, отразяващи истината за живота и света, възхита от природата и създаде чрез своята ярка и запомняща се образност изключителни метафори на битието. Тези творци обогатиха българската поезия с широка гама от теми. Почти у всички се забелязва една искрена автобиографичност, която обогатява и слага различни акценти в творчеството им. Нежност и тъга, драматизъм и светлина струят от тези стихове. Много от тях са посветени на природата, майката, детството, на безпросветния провинциален живот, безмисленото и безцелно живеене и др. Участта на обикновения, самотния човек е намерила своя запомнящ се образ. Лирическият герой най-често е търсещият, духовният човек, загърбил скучното битие, устремен към истината. Истината и свободата са основни жалони за поетите. Разривът между тях и грубата реалност извикват тъга и носталгия, бунт и отрицание на фалша. Разминаването между мечти, желания, стремежи и действителност носят на авторите огромни разочарования и скептицизъм. Това е един разноцветен букет от гласове и от различни реакции на битието. Това е и една предметна поезия на автори, стъпили върху българската земя и преживяващи българската си съдба. Ще се срещнем наред с лаконичната и широка метафоричност, и с магичността на суровото. Поетите владеят и си служат с изключителна точност както с класическия, така и със свободния стих. Без героични жестикулации – всичко заобикалящо може да бъде повод за поезия. Философското начало е характерно за тези автори, любовта винаги присъства тук – и като тема, и като същност. Би трябвало да добавим – от тази високо талантлива група автори в нашата поезия темата за отчуждението, не само на човек от човека, но и на човека от природата – тя у много от тях е една същностна защита на живота и битието.

Рада Александрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44

Капаните на непростеното

Веркор е псевдоним на френския писател Жан Марсел Брюлер. Роден е през 1902 г. в Париж. Въпреки че получава инженерно образование, той избира пътя на художник-илюстратор и белетрист. До Втората световна война сътрудничи на редица списания с илюстрации и карикатури на злободневни теми. В началото на войната е мобилизиран. Участва активно и във Френската..

публикувано на 27.11.20 в 13:14