Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конспиративните теории и техните сериозни последици

Снимка: ted.com стоп-кадър

Изследователският център „Тренд“ представи тези дни свое социологическо изследване, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува. Наблюдава се леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

За това и за медийните пейзажи, които са разположени между твърденията, фактите и конспирацията, в предавнето „Мрежата“ коментираха Евелина Славкова, част от екипа на „Тренд" и социолог, проф. Ивайло Дичев, културен антрополог и преподавател в СУ, както и журналистката Тоня Димитрова.

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложните процеси

Евелина Славкова: "Имаме изследвания, които показват, че конспиративните нагласи в българското общество се намират на доста високи нива. В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят. Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси. И не казвам нищо ново. Но когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това."

Масовото съзнание функционира подобно на популярната култура

Проф. Ивайло Дичев: "Проблемът с конспиративните теории има три страни. Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.

Виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор. Тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки."

Съвременните конспиративни теории са политическо явление

Тоня Димитрова: "Бил Гейтс е един от примерите за разпространение на конспирацията, особено в САЩ, и това се прояви силно по време на президентството на Доналд Тръмп. Знаем, че самият той започна политическия си възход с една конспирация и тя е, че президентът Барак Обама е роден в Кения и няма право да бъде начело на Съединените щати. Но конспиративните теории се ширят в целия свят и България не прави изключение в никакъв случай. 

Всички помним как през пролетта италианците излизаха на терасите и аплодираха медицинските работници. При втората вълна нещата изглеждат коренно различни. Италианците наричат докторите терористи и всичко това се дължи на едно фалшиво видео, което стана много популярно в мрежите и което показва празно Спешно отделение на една болница, и как всичко е измислица. Общото във всички тези ситуации е, че конспиративните теории виреят и се разпространяват изключително бързо в период на геополитическа турбулентност. Тогава, когато се разместват геополитическите пластове.

Съвременните конспиративни теории са повече политическо явление и са инструмент за пропаганда."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
1989 година – на българо-турската граница

За „Възродителния процес“ и несправедливостта на националистичния конструкт

Каква е съвременната историография във връзка с „Възродителния процес“ в по-широк исторически контекст? Обширна статия на д-р Румен Петров, представена на конференция за „Възродителния процес“, а наскоро публикувана в турски сборник на тази тема, посветена на социалната травма от тези събития, прави преглед на съвременната хуманитаристика във връзка с..

публикувано на 28.01.21 в 12:50
Изглед към София

Градът – двигател на цивилизацията

Кои са работещите начини за оптимизиране на разходите на живеещите в големите населени места на България? Доколко имаме избор между възможните техни жилищни, енергийни, логистични, здравни и културни хипотези?  Димитър Събев , доктор по икономика, журналист и пътуващ човек, коментира в "Нашият ден". "Градовете, които правим и които развиваме, оставяме..

публикувано на 28.01.21 в 11:40

Разслоението и поляризацията на обществото

Защо не ни се случва общностното действие? Защо протестират едни, а други не ги подкрепят? Защо на площада се разделяме на наши и ваши? Общо взето, винаги стои дилемата – да се присъединя или да не се присъединя. И като че ли наличието на обща идея остава някъде далече в бъдещето и ние не можем да се обединим около нея. Очакваме с голяма доза недоверие...

публикувано на 28.01.21 в 12:15
Ръченица – Иван Мърквичка (1856-1938)

За кръчмите и хората

За какво са ни кръчмите – ден след протеста на собствениците на заведения – разговор с политолога проф. Евгений Дайнов в "Нашият ден" за това защо човешкото същество се нуждае от баровете, клубовете, кафенетата... "Още Аристотел е забелязал, че хората живеят на общности – не са индивидуалисти. И в каквито и ситуации да попаднат, първата им работа е да..

обновено на 28.01.21 в 10:03

Българските медии и присъствието на различните малцинства в тях

Наскоро светът отбеляза Международния ден на средствата за масова информация. От времето на Френската революция хората започнаха да наричат пресата Четвъртата власт. По-късно присъединиха към нея радиото и телевизията, а днес и интернет медиите. Но още от 18 век се очерта и основната им роля във формирането на общественото мнение. Както и на неговата..

публикувано на 28.01.21 в 08:55