Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конспиративните теории и техните сериозни последици

Снимка: ted.com стоп-кадър

Изследователският център „Тренд“ представи тези дни свое социологическо изследване, според което повече от половината българи смятат, че Covid-19 е изкуствено създаден, а 17% смятат, че той не съществува. Наблюдава се леко отрезвяване във връзка с конспиративните теории, но все още хора вярват, че например Бил Гейтс иска да чипира световното население.

За това и за медийните пейзажи, които са разположени между твърденията, фактите и конспирацията, в предавнето „Мрежата“ коментираха Евелина Славкова, част от екипа на „Тренд" и социолог, проф. Ивайло Дичев, културен антрополог и преподавател в СУ, както и журналистката Тоня Димитрова.

Конспирациите са най-лесното обяснение на сложните процеси

Евелина Славкова: "Имаме изследвания, които показват, че конспиративните нагласи в българското общество се намират на доста високи нива. В последното ни изследване 40% от анкетираните вярват, че Covid-19 е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Само ще кажа, че 1% от извадката екстраполира 55 хиляди души. Сметката е проста – 880 000 българи са на мнение, че чрез ваксината срещу коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През 2019 година проведохме проучване, свързано с имунизацията, и то донесе тревожните факти, че близо 25% от българското общество вярва, че ваксините не са безопасни и поради тази причина не са ваксинирани.

В предходната част на това изследване, за което говорим днес, задавайки въпроса за ваксина срещу Covid-19, защото в момента сме в пандемия, 25% посочват, че ще се ваксинират, 45% посочват, че няма да го направят. Конспирациите са най-лесното обяснение на сложни процеси. И не казвам нищо ново. Но когато има голямо недоверие в институциите, в експертите, в лица, които нямат легитимност да говорят и да обясняват нещата, се образува един вакуум, който много лесно се заема от конспиративните теории и ние виждаме в България на колко високо ниво се намира това."

Масовото съзнание функционира подобно на популярната култура

Проф. Ивайло Дичев: "Проблемът с конспиративните теории има три страни. Първата е психологическата, за която вече говорихме. Човек не разбира сложните процеси и създава някаква митична история, с която си обяснява как така е възникнал светът от нищото, например. И „хоп“ се появява разказът за Бог, който е направил каквото трябва. В случая с коронавируса имаме подобно обяснение. Та, как е възможно едно малко вирусче, дошло от прилеп, изведнъж да съсипе цялата световна икономика? И веднага се появяват в пространството мислите, идеите за едни зли сили, които… и т.н.

Виждаме как функционира масовото съзнание малко подобно на популярната култура. Появява се един персонаж, който е много позитивен, като в телевизионен сериал, например. Появява се някой, на когото всичко му е добро и който върши само добри дела, и вие започвате да подозирате, че в тази положителна история има нещо скрито, че ще има задължително обрат. И „хоп“ оказва се, че този добър човек е най-големият злодей. Това става с Бил Гейтс в момента – човекът, който прави всевъзможни добрини за човечеството.

Хората очакват обрат. Хората са подготвени от популярната култура да им бъде интересно. Да има „информация-забавление“. Трябва да стане така, че да ни привлекат някак си вниманието – някакви медии, някакви хора, някакви говорители. Как става това нещо? Когато изведнъж зад най-добрия човек, зад най-позитивните решения на правителствата се оказва, че има някакъв ужасен заговор. Тези хватки са ясни на психолозите. Колкото повече се препращат тези глупости и тези небивалици, толкова повече печели Фейсбук, печелят социалните мрежи и това е икономическият аспект на проблема. Третият аспект е новата пропаганда. Това е начинът, по който ни управляват днес, по който разбиват, фрагментират знанието, като се произвеждат врагове във всички посоки."

Съвременните конспиративни теории са политическо явление

Тоня Димитрова: "Бил Гейтс е един от примерите за разпространение на конспирацията, особено в САЩ, и това се прояви силно по време на президентството на Доналд Тръмп. Знаем, че самият той започна политическия си възход с една конспирация и тя е, че президентът Барак Обама е роден в Кения и няма право да бъде начело на Съединените щати. Но конспиративните теории се ширят в целия свят и България не прави изключение в никакъв случай. 

Всички помним как през пролетта италианците излизаха на терасите и аплодираха медицинските работници. При втората вълна нещата изглеждат коренно различни. Италианците наричат докторите терористи и всичко това се дължи на едно фалшиво видео, което стана много популярно в мрежите и което показва празно Спешно отделение на една болница, и как всичко е измислица. Общото във всички тези ситуации е, че конспиративните теории виреят и се разпространяват изключително бързо в период на геополитическа турбулентност. Тогава, когато се разместват геополитическите пластове.

Съвременните конспиративни теории са повече политическо явление и са инструмент за пропаганда."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Собственост, продажба, изкупуване на имот

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Стоянка Бялова от София: Може ли по чл. 33 от Закона за собствеността, вместо продавачът да декларира, че е предложил на другия съсобственик да изкупи неговия дял от съсобствения имот, да се представи декларация от този съсобственик, че..

публикувано на 28.01.22 в 14:50
нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адв. Захари Гинов (от ляво надясно)

Арендни отношения в земеделието, договор за наем, наследяване

Как се уреждат арендните отношения в земеделието с аренден договор съгласно Закона за арендата в земеделието?  Как е уреден договорът за наем в Закона за задълженията и договорите?  В какви случаи земеделската земя може да се отдава под наем?  Вещното право и Законът за собствеността.  По кой закон наследяваме? Нотариус Камен Каменов коментира..

публикувано на 28.01.22 в 11:30
Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение – кой носи отговорност

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова : “Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент , което..

публикувано на 28.01.22 в 11:15
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, оказан върху него и върху институцията, която ръководи“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов : “Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г...

публикувано на 28.01.22 в 09:44

135 години от началото на строежа на Айфеловата кула

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel , Уикипедия

публикувано на 28.01.22 в 08:25
Подкасти от БНР