Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Мария Илиева: Важно е психически да се запазим, физически някак ще оцелеем

Мария Илиева
Снимка: БГНЕС

"Хубава утрин! Днес е един, изпълнен с много усмивки, щастие, любов, приятелство и добрина, ден. Нека да започне едно хубаво надграждане до коледно-новогодишните празници, когато домовете ни да се изпълнят със светлина и щастие" – възкликва певицата Мария Илиева, която днес има рожден ден и е Главен герой в "Нашият ден". 

"Всяка година посрещам рождения си ден с различно настроение. Общо взето, цялата палитра от възможности съм я опознала. Различното тази година е, че колкото и да ми се иска да се събера с моите приятели, няма да успеем да го направим. Не се чувствам в никакъв случай сама или ограничена в щастието си да празнувам. Родена съм във върла, снежна зима в 9 без 5 сутринта, зимно бебе съм, въпреки че хич не харесвам зимата, освен ако не съм сгушена в планината с камина и да гледам снега от вътре навън."

"Твоя" – последният видеосингъл

"Още ми носи усещането за лято, като я чуя по радио или по някой телевизионен канал. Това лято беше много специално – имах много хубави моменти с приятелите ми и със сина ми Александър. "Твоя" е един събирателен образ, изпълнен с любов и щастие точно на този период. Има послание към моя любим..."

Човек с кауза дори и в тази трудна година

"С UNICEF направихме успешна кампания за дечица, които имат проблем с комуникацията – т.нар. "невербални деца". Понеже нашата система е малко по-негъвкава, тези средства ще бъдат инвестирани в обучение и интегриране на професионалисти, които ще могат в нормална среда да развиват тези дечица. Интеграцията като цяло у нас е проблем. Резултатите са добри – нашето общество е с много съпричастни, много състрадателни хора."

Дистанцията

"Да, забелязвам, че наложената дистанция започва да се отразява и в най-близките отношения, започва да битува един страх от това да се доближаваме един друг. В крайна сметка тази близост ни дава сила, спокойствие, сигурност – така сме устроени."

Музикалната сцена – настояще и бъдеще

"Това в момента е една тъжна агония. Някак и културните ни натрупвания сякаш не са достатъчно в новото време, за да си дадем сметка, че изкуството не е някаква прищявка и някакъв лек момент, а изкуството е нашата духовна храна. То ни дава това, от което най-много имаме нужда в един материален свят – ценности, устои, които ни пазят душите и ни дават и национално самочувствие в същото време. Ние никога не сме се славили в новото ни време с някаква изключителна държавна политика в посока подкрепа развитието на изкуството и културата. Сега има някои нелоши инициативи, свързани с това." 

Мария Илиева отправи благодарност към Министерството на културата и Национален фонд "Култура". Певицата разкри, че започва работа по една нова песен и това ѝ дава вдъхновение, като активно приканва своите почитатели в социалните мрежи да споделят какво им харесва. Тя изрази съжаление за прекъснатия приятен навик да се среща с публиката в залите. "Тази изолация мисля, че ще ни върне доста назад и ще има нужда от много време, усилия и старания ние отново да поискаме да бъдем заедно да бъдем в концертни, театрални и оперни зали..."

Флирт с малкия екран – в ролята на Йорданка Христова

"Това е един 6-сериен филм. Това беше огромно вълнение и привилегия да бъда поканена от режисьора Илиян Джевелеков – много ме зарадваха, като ми предложиха да изиграя младата Йорданка Христова. Отделно пък разбрах, че и самата Йорданка Христова е харесала тази идея и много искрено се надявам тя да одобри това, което съм направила – това за мен ще е най-големият комплимент."

Светлина в тунела

"Гледам с оптимизъм, колкото и да е трудно, дълъг вече стана този период. Въпреки всичко постоянно си припомням това, което любимата ми прабаба казваше – "И това ще мине, чедо". Знам, че ще премине, знам, че ще си спомняме с леко неприятно чувство този период и няма дори в някакъв момент да му даваме такова значение. Но сега сме в него и пожелавам на всички здрава психика. Много е важно психически да се запазим, защото физически някак ще оцелеем. Да се съхраним психически е важно – може би любовта и активното общуване, макар и само вербално, без да сме заедно, са един хубав гарант, че ще се съхраним и ще преживеем успешно тоя период.

Виждам все пак светлина в тунела. Щом стане много зле – изходът е само един – към някакви по-добри перспективи. Българинът се оказа съвестен и има грижа за близкия си – в тежки моменти сме отговорни и добри..." – обобщава оптимистично Мария Илиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45