Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Мария Илиева: Важно е психически да се запазим, физически някак ще оцелеем

Мария Илиева
Снимка: БГНЕС

"Хубава утрин! Днес е един, изпълнен с много усмивки, щастие, любов, приятелство и добрина, ден. Нека да започне едно хубаво надграждане до коледно-новогодишните празници, когато домовете ни да се изпълнят със светлина и щастие" – възкликва певицата Мария Илиева, която днес има рожден ден и е Главен герой в "Нашият ден". 

"Всяка година посрещам рождения си ден с различно настроение. Общо взето, цялата палитра от възможности съм я опознала. Различното тази година е, че колкото и да ми се иска да се събера с моите приятели, няма да успеем да го направим. Не се чувствам в никакъв случай сама или ограничена в щастието си да празнувам. Родена съм във върла, снежна зима в 9 без 5 сутринта, зимно бебе съм, въпреки че хич не харесвам зимата, освен ако не съм сгушена в планината с камина и да гледам снега от вътре навън."

"Твоя" – последният видеосингъл

"Още ми носи усещането за лято, като я чуя по радио или по някой телевизионен канал. Това лято беше много специално – имах много хубави моменти с приятелите ми и със сина ми Александър. "Твоя" е един събирателен образ, изпълнен с любов и щастие точно на този период. Има послание към моя любим..."

Човек с кауза дори и в тази трудна година

"С UNICEF направихме успешна кампания за дечица, които имат проблем с комуникацията – т.нар. "невербални деца". Понеже нашата система е малко по-негъвкава, тези средства ще бъдат инвестирани в обучение и интегриране на професионалисти, които ще могат в нормална среда да развиват тези дечица. Интеграцията като цяло у нас е проблем. Резултатите са добри – нашето общество е с много съпричастни, много състрадателни хора."

Дистанцията

"Да, забелязвам, че наложената дистанция започва да се отразява и в най-близките отношения, започва да битува един страх от това да се доближаваме един друг. В крайна сметка тази близост ни дава сила, спокойствие, сигурност – така сме устроени."

Музикалната сцена – настояще и бъдеще

"Това в момента е една тъжна агония. Някак и културните ни натрупвания сякаш не са достатъчно в новото време, за да си дадем сметка, че изкуството не е някаква прищявка и някакъв лек момент, а изкуството е нашата духовна храна. То ни дава това, от което най-много имаме нужда в един материален свят – ценности, устои, които ни пазят душите и ни дават и национално самочувствие в същото време. Ние никога не сме се славили в новото ни време с някаква изключителна държавна политика в посока подкрепа развитието на изкуството и културата. Сега има някои нелоши инициативи, свързани с това." 

Мария Илиева отправи благодарност към Министерството на културата и Национален фонд "Култура". Певицата разкри, че започва работа по една нова песен и това ѝ дава вдъхновение, като активно приканва своите почитатели в социалните мрежи да споделят какво им харесва. Тя изрази съжаление за прекъснатия приятен навик да се среща с публиката в залите. "Тази изолация мисля, че ще ни върне доста назад и ще има нужда от много време, усилия и старания ние отново да поискаме да бъдем заедно да бъдем в концертни, театрални и оперни зали..."

Флирт с малкия екран – в ролята на Йорданка Христова

"Това е един 6-сериен филм. Това беше огромно вълнение и привилегия да бъда поканена от режисьора Илиян Джевелеков – много ме зарадваха, като ми предложиха да изиграя младата Йорданка Христова. Отделно пък разбрах, че и самата Йорданка Христова е харесала тази идея и много искрено се надявам тя да одобри това, което съм направила – това за мен ще е най-големият комплимент."

Светлина в тунела

"Гледам с оптимизъм, колкото и да е трудно, дълъг вече стана този период. Въпреки всичко постоянно си припомням това, което любимата ми прабаба казваше – "И това ще мине, чедо". Знам, че ще премине, знам, че ще си спомняме с леко неприятно чувство този период и няма дори в някакъв момент да му даваме такова значение. Но сега сме в него и пожелавам на всички здрава психика. Много е важно психически да се запазим, защото физически някак ще оцелеем. Да се съхраним психически е важно – може би любовта и активното общуване, макар и само вербално, без да сме заедно, са един хубав гарант, че ще се съхраним и ще преживеем успешно тоя период.

Виждам все пак светлина в тунела. Щом стане много зле – изходът е само един – към някакви по-добри перспективи. Българинът се оказа съвестен и има грижа за близкия си – в тежки моменти сме отговорни и добри..." – обобщава оптимистично Мария Илиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36