Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Текстилът – артистичен и авангарден, отбелязва 60-годишнина

Цветана Петрова, Неугасима жар (детайл), 1984
Снимка: nationalgallery.bg

Дни преди налагането на по-строги мерки заради коронакризата у нас, с вернисаж в Националната галерия „Квадрат 500“ - зала 19 се откри изложбата „Текстилът – артистичен и авангарден“. Този проект бе замислен отдавна, но чакаше подходящото време – разказа в „Артефир“ изкуствоведът Дочка Кисьова-Гогова.

Текстилна художествена школа в България се създава през 1959 година, а тази година се честват 60 години от основаването на катедра „Текстил – изкуство и дизайн“ в Националната художествена академия в София. Изложбата в „Квадрат 500“ е свързана с това честване и с експозицията, подредена и в галерия „Академия“.
Лаура Димитрова, Летящи килими, 2009
Колекция „ Артистичен текстил“ на Националната галерия дълги години бе непозната за широката публика. В нея са представени много талантливи автори сред които Мара Йосифова, Маруся Калимерова, Мария Кочопулос, Елисавета Иконописова, Петко Петков, Васил Овчаров, Евелина Пирева, Марияна Райнова, Цветана Петрова.

За това изкуство 80-те са време на възход. Сред новаторите е и „магьосникът на текстила“ проф. Марин Върбанов, който в първите години застава начело на специалност „Текстил“ в Художествената академия и извежда текстилното изкуство от двойното измерение до нестандартното тройно. Художникът оставя трайна диря в развитието това изкуство не само в България, а и по света.

Марин Върбанов учи своите студенти, че художественият текстил и работата с него е преди всичко начин на мислене, а неговата школа е на първо място концептуална, защото художниците, минали през нея творят изкуство, толерантно към всички материи и материали. Тази приемственост виждаме и в съвременния артистичен текстил, където рязката граница между жанрове и стилове, между гоблена и пластичната тъкан губи очертанията си. Декоративно и изящно се преплитат чрез смесване на материи и похвати с различен характер, чрез различни методи и техники.

Съвременните художници използват като изразна форма текстилната инсталация и включват неконвенционалното в съдържанието и реализациите на своите произведения. Примери в тази посока са работите на Анна Бояджиева, Лаура Димитрова, Вержиния Маркарова, Мария Киркова, Маргарита Допчева, Антония Табакова, Мила Стоева, Яна Петкова, Елисавета Ангелова и други. Тези автори превръщат в пърформанс процеса на тъкането, а творбите им с емоционални и смислови препратки, с новите, нестандартни материали придобиват авангарден характер.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35

Да извадиш Дон Кихот от боклука

С един от най-новите си спектакли – „Дон Кихот“, Драматичният театър „Константин Величков“ в Пазарджик гостува на софийската публика. Сценичната адаптация и постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес са на проф. Маргарита Младенова, в ролята на Дон Кихот е актьорът Иван Бърнев, а в образа на Санчо Панса се превъплъщава Александър..

публикувано на 14.01.21 в 17:07
актрисата Хани Нахмиас

Месец на поезията в Израел

От години месец януари в Израел е месец на поезията. Освен литературни четения има тридневни панаири на поезията на открито. И доколкото на иврит песен и стих са една и съща дума, има и концерти на бардове.  Но този януари е по-различен – върлува епидемия от коронавирус. Тазгодишният Фестивал на поезията е организиран по различен начин и се провежда..

публикувано на 14.01.21 в 16:13