Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Снимка: архив

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла тежко необяснимата раздяла. Сега Ангелина получава писмо от своя приятел от младини. Всъщност разказът е отговор именно на това писмо.

Става дума за така наречения „Възродителен процес", едно от най-варварските престъпления на тоталитарния режим, в който хиляди съдби се оказаха смачкани и изкривени от собствения си път. Злото се стовари върху тези поколения, някои го приеха и започнаха да му сътрудничат, други избягаха, трети му се противопоставиха. Приятелят на Ангелина е от онези, които са предпочели да напуснат страната си, отколкото да останат в родината си, но с чуждо име. Каква е цената обаче на една подобна достойна постъпка, какво коства тя в личен план, каква е равносметката от нея?

Тук е голямото майсторство на пиесата на Силвия Чолева. Без да говори директно за политическите извращения, тя разкрива техните последици в емоционален и духовен план. Последици, чиито печални резултати виждаме дори и днес.

Силвия посвети радиопиесата на светлата памет на поетесата Малина Томова, почти единствената, която в средата на 90-те години се осмели да говори за раната "Възродителен процес".

В ролята на Ангелина ще чуете голямата българска актриса Цветана Манева. Режисьор на постановката е Снежина Петрова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15