Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия.

„Зад сценария стоят моите колеги Деница Езекиева и Румяна Николова, с които си дадохме сметка, че за актьора като професия сме говорили най-малко. Говорим много често за театъра през неговите първи единици – драматурзите и режисьорите, и много по-малко за акторите. Затова решихме да видим каква е гледната точка на актьорите – да разкажат каква е тяхната работа, за невидимите за публиката процеси, за работата си с режисьорите. Интересуваше ни как точно изграждат ролята, как ѝ вдъхват живот на сцената, дали всеки от тях си има собствен метод, кои са техните учители. За мен беше изключително интересно да проведа четири индивидуални разговора с тези актьори и да ги разпитвам за нещата, които се надявам не само на мен да са ми интересни, а и на всички зрители, които ще могат да видят този филм”, разказа в „Артефир” режисьорът Илко Ганев.

Тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято” се провежда изцяло в дигитален формат, така че и премиерата на филма ще се състои онлайн, на сайта на фестивала. Излъчването започва в 19 часа на 6 декември, а след премиерата остава достъпен онлайн и безплатно за неограничен период на сайта на фестивала и на неговия Youtube канал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година , съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА. Той..

публикувано на 14.08.24 в 12:12

"Фантомът на операта" – за последен път на българска сцена!

Мюзикълът "Фантомът на операта" идва в България за втори път с девет нови представления. Спектаклите са от 29 август до 5 септември в зала 1 на НДК . Това са финални представления на българска сцена . Екипът няма да се върне трети път у нас. Той продължава турнето си по световните сцени. Надим Нааман в ролята на "Фантома" споделя:..

публикувано на 14.08.24 в 10:46

Средновековната църква в с. Долни Раковец посреща вярващите на Успение Богородично

"Църквицата" – така Дафинка Станоева нарича средновековната църква "Св. Николай Чудотворец" , с чиято реставрация и грижа се е заела през последните няколко години. В "Нашият ден" пазителката на ключа към малката църква с над 500-годишна история в с. Долни Раковец разказва за нелекия процес на реставрация, както и за предстоящия празник..

публикувано на 14.08.24 в 09:15

Защо розовото е цветът на пространството за изкуство – L44?

Пространство за изкуство L44 е създадено благодарение на сътрудничеството с Международната културна организация Lobster, в която членуват дизайнери, които създават движещ се графичен дизайн. Отговорни за неговото съществуването са Луиза Генова и Николай Иванов. "Процесът по създаването на пространството отне около две години и половина в реставрация..

публикувано на 13.08.24 в 16:15