Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дирижира Николаус Харнонкур

Николаус Харнонкур
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Музикантът, на чието интерпретационно майсторство ще се насладим в празничната неделна вечер е Николаус Харнонкур – аристократ по рождение и по душа, отдаден изцяло на музикалното изкуство. Любопитен, търсещ, предизвикателен, интригуващ. Ярко изразителен диригент, използващ цялото си тяло и духовно излъчване, за да предаде идеята си за конкретно музикално произведение.

„Какво ми казва музиката? Тя ми предава физически чисто духовни съдържания, които е абсолютно невъзможно да се формулират с думи. Много често, когато преживяваме напрегнат момент, установяваме, че словото по никакъв начин не помага. Музиката в почти всяка ситуация е емоционално силна, може да достигне душата. Защо? Защото тя е божествен знак.“Това споделя Николаус Харнонкур в интервю за "Л‘Експрес" в началото на 2007 г.
 

Забележителен интерпретатор на музиката от 16, 17, 18 и 19 век, Харнонкур постепенно добавя и важни произведения от 20-то столетие. Ще си припомним размисли за личността и твореца Николаус Харнонкур, споделени от диригента и композитора Драгомир Йосифов. От огромната звукозаписна продукция реализирана от Харнонкур ще прозвучат Симфония-кончертанте от Моцарт със солисти Гидон Кремер (цигула) и Ким Кашкашян (виола), Дивертименто от Бела Барток и Симфония №7 от Антон Брукнер.

Слушайте "Музикални вечери" в неделя от 22.00 ч.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роландо Виязон

„Моцартисимо“ на Роландо Вилазон

„Когато срещнеш Моцарт, наистина намираш приятел до края на живота си – намираш светлина, която ще бъде с теб завинаги ...“ – казва Роландо Вилазон. „Музик мания“ (на 24 февруари от 17 часа) избира представителния диск, събрал много от предишните записи на певеца, включително и фрагменти от „Вълшебната флейта“, където тенорът се изявява като..

публикувано на 24.02.21 в 08:05
Стойка Миланова

Стойка Миланова – българската прима на цигулката

В две поредни издания предаването „Студио „Музика“ на програма „Христо Ботев“ въвежда слушателите в прекрасния творчески свят на голямата българска цигуларка Стойка Mиланова. Активно концертиращ артист от световна величина, виртуозен изпълнител и педагог с тънък усет към взаимодействието между традициите и съвременността, повече от половин..

обновено на 23.02.21 в 12:32
Ференц Лист 1856

210 години от рождението на Ференц Лист

Две симфонични творби на Ференц Лист ще прозвучат в транскрипции за два рояла на 22 февруари от 19 часа в камерна зала „България“. Това са симфоничната поема „Прометей” S 639 с премиера за страната и Симфония „Фауст“ S 647. Изпълнители са Янко Маринов и Станислав Станчев. Клавирната версия е изработена от композитора с изключително майсторство – не..

публикувано на 22.02.21 в 10:32

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина..

публикувано на 21.02.21 в 08:25

Катя Ричарели на 75

В съботната вечер програма „Христо Ботев“ ще почете 75-ия рожден ден на Катя Ричарели. „Родена съм примадона!“, пределно лаконично отговаряше през годините знаменитото сопрано на многобройните питания за впечатляващите ѝ триумфи по света. От дебюта в Мантуа през 1969 като Мими в „Бохеми“. Успехът мигом я изстрелва в звездна орбита. Възторгът..

публикувано на 20.02.21 в 08:35