Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Теодосий Спасов с първа фотографска изложба

Теодосий Спасов на Антарктида
Снимка: Християн Цвятков

На 8 декември, вторник, от 18 ч. в изложбеното пространство на радиото (фоайето пред Първо студио) Музикална къща БНР открива първата фотографска изложба на един от най-значимите български музиканти. 

Самият Теодосий Спасов определя фотографията, макар тя да се появява далеч по-късно в човешката история, като също толкова вечна, изначална и базисна, колкото са други две изкуства – музиката и виното. Както музиката запечатва момента в звук, а виното – във вкусово усещане, така фотографията увековечава образа на отминаващите моменти. 

 Запален и насърчен да развива уменията си и с тази насока от известния фотограф Зафер Галибов, Теодосий Спасов и до днес, години по-късно, скромно твърди, че за него фотографията все пак е хоби.Плакат: Музикална къща БНР

Куратори на изложбата, чиято тема е Антарктида, са отново Зафер Галибов, който споделя с Теодосий не само опита си от стотици концерти, но също така и един по-ранен антарктически опит, тъй като е посещавал същите места на Ледения континент преди години, и Ани Петрова – фотографът на БНР, също ключова фигура в съвременната българска фотография, включително и в концертната. 

От стотици кадри тримата избират 27, които да разкажат по най-запомнящ се начин пътуването на Теодосий и китариста Християн Цвятков до Антарктида точно преди година. На откриването ще има и музикална част на живо, включваща композираните на Антарктида пиеси „Вълчи залив“, „Да те чакам вечно мога аз“ и „Танцът на пингвините“, които предстои да излязат в съвместен албум на Теодосий Спасов и Християн Цвятков през пролетта. 

Очаква се с истории от пребиваването на двамата музиканти там да вземе участие и ръководителят на Българската антарктическа база проф. Пимпирев.

Поради особената пандемична ситуация, събитието няма да бъде отворено за посетители, но надеждите са в посока, че изложбата ще остане за по-дълго време и ще може да бъде разгледана след изтичането на локдауна, а паралелно с това се мисли и за евентуално виртуално представяне също на по-късен етап.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Великолепната женска седморка“ – шест филма на жени режисьорки

По случай Международния ден на жената 8-и март сдружение „Маргиналия“ и Българската общност за либерална демокрация представят шест утвърдени български режисьорки и една продуцентка в традиционно оценяваното като „мъжко” изкуство на киното. В рамките на проекта „Великолепната женска седморка“ са подбрани филми, които засягат важни теми около правата на..

публикувано на 08.03.21 в 17:46
Храм на Кибела

Култът към Богинята майка по българските земи

Култът към Богинята майка по българските земи от древността до днес – артефакти, храмове и информационна реконструкция. Една от най-интересните и значими културно-исторически забележителности в Балчик е Храмът на Кибела, открит случайно при започването на строителни дейности на хотел през 2007 г. Това е единственият храм на Богинята майка в..

обновено на 08.03.21 в 15:12

„Федра“, човешките страсти и въпросите за любовта – премиера в театър „Азарян“

Страст, копнеж, любовни изпитания и отмъщение, достойно за богиня ще изпълнят сцената на театър „Азарян“ в 19 часа тази вечер. В Деня на жената именно неудържимите трепети на женското сърце ще говорят в премиерния спектакъл на Бойка Велкова „Федра“. Пиесата е по текст на Петър Пламенов и се основава на древногръцките митове за любовните..

публикувано на 08.03.21 в 14:53

Културата на бързи обороти – 1-7 март

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 1-7 март. Това са някои от акцентите в предаването от седми март: “Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване, или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата е условие на..

публикувано на 08.03.21 в 13:43

„Свободно прелитащи глави“ – изложба на Чавдар Гюзелев

Галерия „Ракурси“ представя новата самостоятелна изложба на художника Чавдар Гюзелев, която има интересното провокиращо заглавие: „Свободно прелитащи глави“ (идеята за това заглавие идва от Явор Гърдев, който често открива негови изложби). Експозицията включва произведения в две посоки – голямо-форматни литографски отпечатъци, в техника лави, с..

публикувано на 08.03.21 в 13:06