Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дигиталното изкуство и новата нормалност

Снимка: DaLab

В 2020 огромна част от аналоговото изкуство мигрира в онлайн среда. Целият свят заживя дигитално. Каква беше обаче 2020 г. за дигиталното изкуство, какви предизвикателства стоят пред него, какъв е пътят му напред в мрежата и във физическия свят? И как младите творци в тази област да имат свободата да работят в тези несигурни времена?

Фондация "ДА ЛАБ" обявява инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ – отворена покана в подкрепа на млади артисти в областта на дигиталните изкуства. 

Заглавието на проекта „Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ играе с понятията‌ ‌“стойност”‌ ‌и‌ ‌“ценност” в техническия и естетически контекст на цифровите медии. "Любопитни сме към възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търсим какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в „новата нормалност“, както наричаме настоящия период на пандемия." – пишат организаторите на отворената покана. 

Одобрените пет проекта ще получат финансиране и ще бъдат представени в самостоятелни изложби в Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Видин, както и по време на 8-ото издание на Международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София. 

Авторите могат да изпращат своите идейни проекти до 10 януари, а подробности за точните условия на отворената покана можете да намерите на страницата ѝ. Идеите им ще бъдат оценявани от жури в състав Венелин Шурелов, Антони Райжеков и Галина Димитрова-Димова, основатели на Фондация "ДА ЛАБ".

За отворената покана, смисъла, равносметките и прогнозите си, за посоките, в които ще поеме дигиталното изкуство във времето на новата нормалност, във "Време и половина" говорят Венелин Шурелов и Антони Райжеков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уди Алън – „Само да вметна“ вече и на български език

Към вас, които сте гледали с възхищение бронзовата статуя на Алън Стюарт Конигсберг (човекът, дето е роден на 13 ноември 1935-а, но тази година официално ще навърши 86 на 1 декември) в реален ръст, с прикрепените към нея бронзови очила (също в реален размер), които все се намира кой да откърти, в Овиедо. И към вас, които сте се захласвали по неговия..

публикувано на 20.04.21 в 16:41

Космос и Микросвят – събрани в една изложба

Предизвикателство за публика и ценители са проектите на художничката Еслица Попова, и сега новата ѝ изложба в галерия „Аросита“ потвърждава това. Експозицията се нарича лаконично „Обща изложба на скромните български домакини“ Ягуда Петрова и Гудрун Гамиет. Всъщност авторката е само една – Еслица Попова, а другите две имена са нейни съгражданки от..

публикувано на 20.04.21 в 12:00

Нора Ампова рисува „Истории от облака“

Картини, рисувани по памет и по снимки, разказват истории за самотата, уединението, щастието и спокойствието на битието. С тях зрителят има усещането, че ходи по облаци, но не по онези чисти и бели пухкави памучета в небето, а из интернет пространствата, които съхраняват нашата памет. Или в случая тази на Нора Ампова. За нея облакът е воайорът,..

публикувано на 20.04.21 в 10:36

„Арте Урбана Колектив“ предизвиква креативността на публиката със спектакъл

„Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?“ ще е въпросът, който екипът на „Арте Урбана Колектив“ ще постави на сцена „Дерида“ утре, 20 април, от 19.30 часа. Едноименният спектакъл цели да впусне публиката в едно пътешествие из измеренията на креативността. Като изучава тайните на творческия импулс, превърнал Алберт Айнщайн в един от най-велите..

публикувано на 19.04.21 в 16:30

Морето и художниците

Галерията на Съюза на българските художници , на "Шипка" 6, представя една сборна изложба със заглавие „Провинциалисти“. Съвременни художници от Бургас. Включени са 24 от активно работещите художници от морския град, като всеки показва в каква посока работи през последните години. Това са имена като Валентин Шурелов, Атанас Атанасов, Иво Бистрички,..

публикувано на 20.04.21 в 08:10