Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да гушнеш тигър, да хапнеш крокодилско, да къпеш слон

4
Николай Николов
Снимка: личен архив

В „Покана за пътуване“ пиарът Николай Николов разказва как нощем цял Банкок се превръща в уличен ресторант.

Правителството на Тайланд разглежда възможността временно да се откаже от масовия туризъм след пандемията от коронавирус, обяви шефът туристическия борд на кралството. Той констатира, че макар през последните месеци правителството да е отслабило ограниченията, през октомври в Тайланд са пристигнали едва 1200 души. Преди пандемията пътешествениците са били по 3 млн. на месец. Един от тях е пиар специалистът Николай Николов, който е успял да посети остров Пукет и Банкок, преди светът да бъде закопчан от пандемията.

Пред „Покана за пътуване“ той призна, че в Тайланд нищо не е скучно, независимо дали става дума за храм, храна или масаж. Особено когато посетиш островът, където е сниман филма за Джеймс Бонд „Мъжът със златния пистолет“ и позираш в поза ала Роджър Мур.


Не се стърпях и попитах Ники Николов престрашил ли се е да опита храната, която се продава на улицата, защото много хора имат предубеждение, когато става дума за Азия и хигиена в едно изречение. Оказва се, че Китайският квартал на Банкок нощем се превръща в гигантски ресторант на открито. Всеки изнася на тротоара някакъв мангал и започва да готви за приходящите. А те си хапват без страх.

Да се снимаш с тигър, да хапнеш супа от крокодилско месо, да къпеш слон, да те вържат на джуфка при масаж… според пиара Николай Николов това са само част от нещата, които могат да ви се случат в Тайланд. В последната част от разказа си ни пренася на остров Пукет.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance)

Марсианските хроники на „Постоянство“

Половината човечество удивено наблюдаваше кацането на марсохода „Постоянство“ (Perseverance), който изпрати впечатляващи снимки от червената планета, за първи път в историята се чу звукът на марсианския вятър и като в драматичен филм се наблюдаваха реакциите на екипа на НАСА, който водеше операцията. Другата половина от света вдигна рамене и..

публикувано на 05.03.21 в 09:09
Илюстративна снимка

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова екзопланета със скалиста повърхност. Д-р Трифон Трифонов е астроном в института “Макс Планк“ в Хайделберг. “Макар ние да откриваме много екзопланети, в последните 25 години сме открили над 4600. Специално Gliese486b има почти перфектните физически и орбитални характеристики, за да търсим атмосфера около скалисти..

публикувано на 05.03.21 в 08:53
Ваня Монева хор

Историята в народните песни

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“. Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето,..

публикувано на 04.03.21 в 12:06
Добри Христов и  Антонин Дворжак

Вокални миниатюри от Антонин Дворжак и Добри Христов

19 век е време на разцвет на националните музикални школи, на романтично упование във фолклора като носител на национално идентичното, на етични и естетически критерии в музиката. В това отношение Антонин Дворжак продължава пътя на другата национална икона – Бедржих Сметана. Голям творец, той поставя националния идиом в контекста на..

публикувано на 04.03.21 в 09:30
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23