Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България.

Ирландецът с българско сърце – така наричат Джеймс Баучер (1850-1920). Журналист и дългогодишен кореспондент на в-к „Таймс“ за Балканите, политически активист, застъпник на българската кауза, един от малкото, повярвали с цялото си сърце, че нашият народ може да управлява съдбините си смело и самостоятелно. Престоява 35 години в България и се привързва към родината ни толкова, че в края на живота си се връща, за да остане завинаги. Гробът му се намира в обителта на Рилския манастир.

Малко преди завръщането си Баучер изнася реч пред народните представители и членове на Комитета по балканските въпроси при Камарата на общините, в която изрежда постиженията на България и пита: „Може ли народ без изключителни качества да постигне такива успехи и справедливо ли е такъв народ да бъде потъпкван и измъчван? Не, господа, не! Справедливостта на Балканите може и трябва да се изгради само на следните два принципа: Първи – Балканите за балканските народи; и Втори: Никой балкански народ не бива да бъде подчинен на чуждо иго.“

Джеймс Баучер се надява до последния си дъх, че светът ще се стресне и ще се притече на помощ на изстрадалия български народ. И до смъртта си не престава да работи за българската кауза.

Автор на „Гробът в Рила“ е Петър Увалиев (1915-1998) – ерудит и космополит. Дипломат, писател, преводач, теоретик на изкуството, журналист, преподавател, филмов продуцент, сценарист. Човек – вселена. С над 20 постановки в лондонски театри, участва в създаването на над 20 филма, изпълнителен продуцент е на „Фотоувеличение“ на Микеланджело Антониони. 50 години всяка седмица чете свои беседи в българската секция на Радио БиБиСи - Лондон. Обявен е за невъзвращенец през 1947 г. Присъдата е отменена чак през 1994 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири радиопиеси за духа на Великден

Радиотеатърът ви предлага да чуете четири извънредни излъчвания на радиопиеси, духовно свързани с големия християнски празник Великден. 30 април – „Разбойникът Варава“ от Стефан Гечев Известно е, че разбойникът Варава е бил освободен в чест на празника Песах и на неговото място на кръста Иисус Христос принася своята саможертва заради спасението..

публикувано на 29.04.21 в 13:56
Хенрик Ибсен, 1898 г.

Куклен дом в ефира

В рубриката „Радиотеатър след полунощ“ на 25 април ще чуете радиопостановката на шедьовъра на Хенрих Ибсен „Куклен дом“. Пиесата е написана в края на 19 век, посрещната е както с възторг, така и с остри нападки, дори с клевети срещу автора, тъй като изследва и скандализира викторианския семеен морал. Всяко предизвикателство към него се е считало за..

публикувано на 23.04.21 в 10:56

Три жени през погледа на Ина Божидарова

Женски чувства и несигурност. Близост и самота. Три поколения жени, обвързани от кръвта и раздалечени от опитите си за истинска връзка. Трагични загуби и тежки обвинения. Незададени въпроси и неполучени отговори. Три жени в клетката на грижата една за друга, в клетката на страховете си. И трите, по различен начин стигнали до точката на истината, че преди..

публикувано на 16.04.21 в 11:41

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават красиви, защото добрата енергия и усмивката правят лицето хубаво”, казваше Татяна Лолова. Напусна..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Пер Улув Енквист на 18-ия Международен фестивал на книгата в Будапеща, Унгария на 14 април 2011 г.

„Нощта на трибадите“ от Пер Улуф Енквист

Пер Улув Енквист е шведски драматург, романист, публицист, едно от най-значимите имена в скандинавската литература, оказало влияние в нейното развитие. Той почина миналата година на 85 годишна възраст след дълго боледуване. Известен е най-вече с романите си „Посещението на придворния лекар“, донесъл му много награди, преведен и на български, „Петата..

публикувано на 20.03.21 в 08:15