Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България.

Ирландецът с българско сърце – така наричат Джеймс Баучер (1850-1920). Журналист и дългогодишен кореспондент на в-к „Таймс“ за Балканите, политически активист, застъпник на българската кауза, един от малкото, повярвали с цялото си сърце, че нашият народ може да управлява съдбините си смело и самостоятелно. Престоява 35 години в България и се привързва към родината ни толкова, че в края на живота си се връща, за да остане завинаги. Гробът му се намира в обителта на Рилския манастир.

Малко преди завръщането си Баучер изнася реч пред народните представители и членове на Комитета по балканските въпроси при Камарата на общините, в която изрежда постиженията на България и пита: „Може ли народ без изключителни качества да постигне такива успехи и справедливо ли е такъв народ да бъде потъпкван и измъчван? Не, господа, не! Справедливостта на Балканите може и трябва да се изгради само на следните два принципа: Първи – Балканите за балканските народи; и Втори: Никой балкански народ не бива да бъде подчинен на чуждо иго.“

Джеймс Баучер се надява до последния си дъх, че светът ще се стресне и ще се притече на помощ на изстрадалия български народ. И до смъртта си не престава да работи за българската кауза.

Автор на „Гробът в Рила“ е Петър Увалиев (1915-1998) – ерудит и космополит. Дипломат, писател, преводач, теоретик на изкуството, журналист, преподавател, филмов продуцент, сценарист. Човек – вселена. С над 20 постановки в лондонски театри, участва в създаването на над 20 филма, изпълнителен продуцент е на „Фотоувеличение“ на Микеланджело Антониони. 50 години всяка седмица чете свои беседи в българската секция на Радио БиБиСи - Лондон. Обявен е за невъзвращенец през 1947 г. Присъдата е отменена чак през 1994 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00

Капаните на непростеното

Веркор е псевдоним на френския писател Жан Марсел Брюлер. Роден е през 1902 г. в Париж. Въпреки че получава инженерно образование, той избира пътя на художник-илюстратор и белетрист. До Втората световна война сътрудничи на редица списания с илюстрации и карикатури на злободневни теми. В началото на войната е мобилизиран. Участва активно и във Френската..

публикувано на 27.11.20 в 13:14