Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пернишкият кмет преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата

| обновено на 18.12.20 в 16:04
Дворец на културата - Перник
Снимка: Община Перник

Едно съобщение от седмицата разтревожи културната общественост – че кметът на Перник Станислав Владимиров преразпределя около 1 млн. лева в сферата на културата. Тези средства досега са били изразходвани предимно за заплати и осигуровки на членовете на художествените състави, които обаче "не произвеждат равностоен продукт". Под художествени състави се имат предвид Общинският драматичен театър "Боян Дановски" Перник, Камерен оркестър "Орфей", Хор "Граовска младост", Духовата музика и Ансамбълът за народни песни към Двореца на културата - Перник. Пернишкият кмет подчертава, че финансирането за културната сфера не само ще бъде запазено, но и дори увеличено. Средствата обаче ще бъдат пренасочени за реални дейности, а не за заплати. Владимиров се ангажира Общината да помага на творците за "създаване на продаваем продукт". 

Кметът Станислав Владимиров е на поста от ноември 2019 г. Към него се обърна Светлана Димитрова, за да разясни какво ще се случва. Обаче той е само една от страните. Затова в понеделник в предаването "Време и половина" с водещ Боряна Георгиева от 14 часа в ефира на програма "Христо Ботев" думата ще имат и представители на тези художествени състави в Перник

"Аз искам Перник да стане един от градовете с най-богат културен живот. За целта ще трябва да направим реорганизация, защото сега даваме близо 1 млн. лева само за заплати, а да ви кажа честно, аз не виждам почти никакъв културен живот в моя град... Перник винаги се е славел с богат културен живот и това нещо не само че трябва да бъде възстановено, но и трябва да бъде надградено.  

Със сигурност ще има някои болезнени мерки, със сигурност с някои ще се разделим, но няма как – особено за театъра – да закрия институция, на която прадядо ми е бил един от учредителите. 

Моята идея и цел, и амбиция е театърът, а и цялата култура да отиде на едно съвсем различно ниво

Днес се видях с директора на театъра, вчера с директора на Двореца на културата – това ще са разговори в следващия един месец в посока всеки един от тях да даде концепция за развитие, в която парите за култура ще бъдат увеличени – някои от тях ще дойдат от реорганизация, някои ще бъдат прехвърлени от перо в перо, от други сфери. Но от тук нататък всеки един от тях ще трябва да защити концепция за дейности, а не за заплати. Това с колко хора ще го прави, вече е въпрос на организация. Така че топката е в тях. Идеята повече пари да има за култура в нашия град. Но не пари, които просто да ги даваме в една недобре организирана сфера в момента." – казва Станислав Владимиров. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

Какво се случва с един терапевт, когато започва да се съмнява в собствения си здрав разум? Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „Терапевтът“ е напрегнат семеен трилър с изключителна психологическа дълбочина и напълно непредвидим край.  Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по професия,..

публикувано на 03.08.21 в 14:50

Държавният куклен театър в Габрово празнува 50 години

В Габрово Държавният куклен театър празнува 50 години от своето обособяване като професионален театър. Годишнината се отбелязва с различни инициативи, сред които нови премиерни заглавия и ретроспективна изложба. Одържавяването на кукления театър в Габрово става факт на 1.01.1971 г. През 1979 година е открита новата сграда на кукления театър, която се..

публикувано на 03.08.21 в 08:10
Марта Джурина, серия „Touchpoint“

БАЗА 2021

Вече 14 години конкурсът за наградата БАЗА е събитието, което артсредите и публиката на съвременното изкуство очакват с нетърпение всяко лято. Вълнението е и защото става дума за млади автори до 35 години – интересно и важно е как виждат те света, включително и този на изкуството.  Жури с международно участие номинира художниците, те представят..

публикувано на 03.08.21 в 08:00

Стар занаят в нова дреха

Плъстенето на вълна е умение, което отстъпва на тъкането, след като човечеството открива стана.  Както много други умения, и плъстенето на вълна се възражда благодарение на усилията на редица млади занаятчии, чиито произведения често са по-близо до изкуството, отколкото до занаята и неговите корени. Това означава, че освен различни нови техники,..

публикувано на 02.08.21 в 16:15

Василка Петрова-Хаджипапа: Всеки намира в поезията едно огледало на живота си

Външният свят е някакъв вид декор. Поезията е там, където се разхождаме из пейзажите на нашите души. Вярвам, че всеки читател намира в поезията едно огледало и на своя живот, казва  поетесата и преводач Василка Петрова-Хаджипапа. Тя представя в предаването "Артефир" своята книга с избрани и нови стихове, наречена „Огледални вселени“...

публикувано на 02.08.21 в 13:05