Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Животът между театъра и киното – Васил Гендов

Институтът за изследване на изкуствата при Българската академия на науките обяви в публичното пространство своя проект за отбелязване на една уникална, изключително интересна за българската култура личност – Васил Гендов, по повод 130 години от неговото рождение. Проектът има заглавие: „Васил Гендов: Живот между театъра и киното“.

По-голяма част от публиката познава делото му, свързано с първия български игрален филм „Българан е галант“. Но той има дълга творческа биография в театъра, има принос за създаването на български национален филмов архив, има ценни авторски ръкописи и прочие.

Отбелязването на годишнина на една такава широко скроена личност от нашето минало е свързано с широко проучване на различните срани от творческото дело на Васил Гендов, както и организиране на различните форми на това представяне. Затова подготовката започва още от първите дни на новата година и разчита на медийно представяне.

Обърнахме се към доц. Александър Донев от сектор „Екранни изкуства“ към Института, първо с молба да ни разкаже повече за делото на тази личност, както и за идеите да бъде отразена годишнината от рождението му. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови места за изложби по време на карантина

Карантината в Израел постави изкуствата „под ключ“. От една година с малки, и то кратки изключения, картинните галерии и музеите са затворени, а театрите, оперите, концертните зали така и не отвориха врати. Културните дейци излизаха на митинги пред резиденцията на премиера на страната, но от техните протести нямаше никакъв ефект. Наложи се да измислят..

публикувано на 26.02.21 в 15:50
Атанас Парушев

Пътят нагоре към чистото екстазно преживяване – Атанас Парушев

Галерия „Квадрат 500“ представя самостоятелната изложба на художника Атанас Парушев – известен още като Шока, предимно абстрактна живопис, която той нарича „Духовни картини“. Изградени от много материя – бои, хартия, плоскости – сякаш попили жеста и намеренията на художника, те превръщат пространството около тях в храмово.  В едно свое интервю..

публикувано на 26.02.21 в 14:46

Актрисата Виолина Василева за поредицата спектакли „За птиците и хората“

Театралното сдружение „Сторикечърс“ представя най-новия си спектакъл на 27 февруари в Националния студентски дом . „За птиците и хората“ е социален плейбек театър и е насочен към близки и приятели на онкологично болни пациенти. Всъщност това е второто представление от цяла тематична поредица, която започна в края на януари. Тогава актьорите..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

„Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“

Човек разказва себе си чрез многото неща, които върши и които създава. Понякога и по-директно.  „Отгласи. Разговори с Цочо Бояджиев“ не е точно автобиографична книга, въпреки че проф. Цочо Бояджиев е откровен и неприкрит в нея. Сходна е формално с т.нар. "литературни анкети", или беседи. Разговорът води проф. Атанас Стаматов – приятел и съмишленик на..

обновено на 26.02.21 в 10:27

Сага за Хаджимишеви

В епизод 408 „Трамвай по желание“ среща своята публика със знаменития художник-фотограф, исторически изследовател и театрален мисионер Иво Хаджимишев. Израснал зад сценичните кулиси, Хаджимишев е свързан кръвно с оперното и театралното изкуство. Баща му Михаил Хаджимишев е един от най-големите режисьори на българското оперно изкуство, а майка му Ани..

публикувано на 26.02.21 в 09:25